Bőrápolási tévhitek

Sokan próbálják cáfolni ezeket a tévhiteket, de sajnos még mindig vannak, akik szerint ezek jó praktikák és igenis alkalmazni kell őket.


 Egyik kedvenc témám arcápolás illetve bőrápolás témában a tévhitek. Persze ez is olyan, amiről (sajnos) nem lehet elég sokat beszélni.

Manapság elárasztják a közösségi médiát a különböző tudatos bőrápolás témájú profilok, de sajnos azt kell mondanom, hogy a legtöbb esetben (kb. 90%-ban) nem áll valódi szaktudás a megírt posztok és "tanácsadások" mögött. Egyébként ezen személyek nagy része be is vallja, hogy nem szakember, viszont ilyen esetben nem látom a logikát abban, hogy akkor miért is csinál egy ilyen témával foglalkozó oldalt... (ha ti tudjátok kérlek segítsetek).

Viszont még nagyobb baj, hogy kozmetikus kollégáktól is láttam olyan hajmeresztő írásokat, hogy legszívesebben elsírtam volna magam tőlük. Főleg, hogy ezen kozmetikusok gyakorló kozmetikusok, tehát ez a főállásuk, ilyen tudással kezelnek vendégeket és adnak nekik tanácsot. 

Emiatt (is) tartom nagyon fontosnak, hogy minél több használható, könnyen érthető és hiteles cikket hozzak nektek, lehetőleg heti rendszerességgel. 


De kezdjük az elején. Ugye a bőrtípusokról már rengetegszer volt szó, de ismétlés a tudás anyja, tehát akkor mégegyszer pár szóban:

  • Normál bőr: a kisbabákon kívül szinte senkinek sincs normál bőre, ha mégis van a normálhoz közeli, nekik is ápolni kell a bőrüket (fenntartani ezt a bőrállapotot és MEGELŐZNI a későbbi bőrproblémákat)
  • Szeboreás bőr, először a korpás szeboreás: egyszerre zsíros és száraz, mert mindig felszíni vízhiány kíséri. Nem csak a t-vonalban van jelen, hanem az egész arcon, csak nem biztos, hogy ugyanolyan "erősségben". Jellemzőek a komedók (amik nehezen ürülnek), olykor pattanások, könnyen válhat érzékennyé. Olajos szeborea: nem jellemző a vízhiány, az egész arcon jelen van, jellemzőek a tág pórusok, gyakoriak a (gyulladt) pattanások, arcmosás után nagyon gyorsan újra fénylik, komedók könnyen ürülnek.
  • Mélyrétegi vízhiány: míg régen ez egy bőrtípus volt, ma már egyre vitatottabb, mert jellemzően az idősödő kor velejárója (az alipikus is, mégis bőrtípus...), valamint ritkán jár egyedül, akárcsak a felszíni vízhiány. Jellemzője a látványosan hámló, folyton húzódó bőr
  • Alipikus (zsírhiányos): jellemzően a klimax környékén alakul ki, gyakran kíséri mélyrétegi vagy felszíni vízhiány. Fajtái: mérsékelten zsírhiányos és fokozottan zsírhiányos. Jellemzői: elvétve fekete fejű, nehezen, fonalszerűen ürülő komedók, száraz, érdes tapintású bőr, szinte mindig érzékeny, ezért bőrpír kíséri. Hűvös, szeles időre kifejezetten érzékenyen reagál. Kezelése fokozott odafigyelést és türelmet igényel, arról nem beszélve, hogy nagyon kevés terméket lehet hozzá kapni kereskedelmi forgalomban, mert ezt a bőrtípust nem ismerik el a végfelhasználásra készült kozmetikumok gyártói.

Tehát. Ha valakinél nem ilyen bőrtípusokról olvastok, akkor biztosak lehettek benne, hogy nem szakértője a témának (még ha meg is van a végzettsége).



Szóval ennyit ismétlésként a bőrtípusokról és minden egyébről, térjünk is át (végre) a mai témánkra, lássuk milyen tévhitekkel lehet találkozni még mindig:


Pattanásra fogkrém

Ne! A fogkrém nem "szárítja le" a pattanást, ellenben az erős mentol miatt tovább fogja irritálni az amúgy is megviselt bőrt.


A zsíros bőrt nem kell krémezni

De, minden bőrtípust kell "krémezni", vagyis hidratálni és/vagy táplálni. Ha nem hidratálod vissza, azzal csak azt éred el, hogy még zsírosabb lesz, plusz vízhiányossá és érzékennyé fogod tenni a bőrödet.


"Holnap töltöm a 45-öt, tehát holnaptól a 45 éveseknek való krémeket kell használnom"

A bőrápolást nem a kor határozza meg, tehát ne dőlj be a reklámoknak és a termékek csomagolásának. Hatalmas nagy átverés, lényegében csak reklámfogás, semmi más. Bőrtípus alapján kell felépíteni a rutint, nem kor alapján!


"XY legalább 15 terméket használ, és olyan szép a bőre, én is megveszem azokat"

XY-nak messze nem olyan biztos, hogy ugyanaz a bőrtípusa és bőrproblémája, mint neked. Ráadásul nem egyszerre vett meg mindent magának, hanem folyamatosan építette fel a rutinját, és biztos nem egy hete csinálja. Ennek sem a bőröd sem a pénztárcád nem örülne. Sőt, az is könnyen előfordulhat, hogy a te bőrödnek messze nincs ennyi termékre szüksége.


"Már két hete használom a szérumot de még mindig ugyanolyan a bőröm, mint előtte"

Bőrápolásnál az első és legfontosabb, amit jegyezz meg: vagyis a második, első az, hogy a bőrtípusodnak megfelelő terméket válassz, a második tehát, hogy legyél türelmes! Minden terméknek idő kell, míg hozza a várt hatást. Ez termékenként és hatóanyagonként eltérő, de 2 héttől 3 hónapig is eltarthat, mire valami kifejti a hatását. Ha mégsem, akkor válaszd más márka ugyanazon termékét. A legjobb, ha naplót vezetsz minden egyes termékről és a bőröd állapotáról, így lehetsz a legjobban képben abból a szempontból, hogy mi milyen hatással van a bőrödre.


"Először kipróbálom anyu krémjét, hogy milyen és ha beválik veszek magamnak is"

Soha ne használd más arcápolóját, főleg, ha nem tudod vagy a te, vagy az ő bőrtípusát, sem azt, hogy kézzel nyúl a tégelybe vagy spatulával. Attól, hogy egy család vagytok, nem egyforma a bőrötök. Lehet, hogy néhány hatóanyag jó mindkettőtöknek (pl. hialuronsav), de addig ne használj magadra semmit, amíg nem vagy biztos az említett dolgokban. 


3in1 termékek

Könyörgöm ne! Ez olyan, mint a négyévszakos gumi vagy az univerzális távirányító - nem jók semmire. Gondolj csak bele: egy termék mégis hogyan tud hidratálni, hámlasztani és pakolásként viselkedni? Sehogy. Többet ártasz vele, mint azzal, ha nem használsz semmit.


Szemkörnyékre csak szemránckrémet lehet használni

Nos először is, szemránckrém, mint olyan nincs. Szemkrém (szemkörnyékápoló) esetleg, de ha csak nem koffein tartalmú, teljesen felesleges megvenni, nyugodtan kend a hidratálódat is szemkörnyékre (kivéve, ha mattító hatásút használsz, ez esetben vehetsz egy szemkrémet is). Azért nem javaslom minden esetben ezt a terméket, mert igazából csak egy kisebb kiszerelésű hidratálókrém aránytalanul drágán. A szemkörnyéken vízhiányos a bőr, arra pedig bőven megteszi egy szép összetevős hidratálókrém, hialuron szérum, retinoid és természetesen a fényvédő.


A szolárium jót tesz a zsíros bőrnek 

Egyáltalán nem! A szolárium semmilyen bőrtípusnak vagy bőrproblémának nem tesz jót, pont ellenkezőleg. A káros UV sugárzás árt a legtöbbet, ami idő előtti öregedéshez, pigment foltok kialakulásához, rosszabb esetben bőrrákhoz vezethet. Ebből adódik tehát, hogy kerüld a szolit, valamint használj MINDEN NAP, évszaktól függetlenül fényvédőt. Nyáron 50 faktorosat, a többi évszakban pedig 30 faktorosat.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.