Mi történik a kozmetikusnál?

Sziasztok!

Sokszor találkozom ezzel a kérdéssel különböző fórumokon, hogy a fiatalok (lányok és fiúk egyaránt) félnek elmenni kozmetikushoz, mert nem tudják, mi történik ott.
Ezúton mindenki megnyugtatására leírom a lehető legrészletesebben, mire számítsatok, mi vár rátok :)


Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor megváltozik a bőre. Leggyakrabban zsíros lesz az arc, ritkább esetben száraz. Minden bőrtípus megfelelő, szakszerű kezelést igényel, mert nem egyszer találkoztam olyan fiatalokkal, akik összevásároltak minden agyonreklámozott "csodaszert", és legnagyobb megdöbbenésükre a várt hatás elmaradt (sok esetben rontott is a már amúgy is problémás bőrökön). Nem szeretnék belemenni, hogy a reklámoknak sose szabad hinni, ezt előbb-utóbb mindenki úgyis megtapasztalja.

Node kezdjünk is bele.
Úgy gondoltam a bejelentkezéses részt átugorjuk, de mivel láttam, hogy azzal is akadnak problémák, inkább említést teszek erről is.

Miután megtaláltátok a számotokra legmegfelelőbb szakembert (ismerősök ajánlása, személyes tapasztalat stb. alapján) célszerű minden arctisztítás előtt bejelentkezni, mert ez nem egy 5 perces procedúra, hogy bármikor beleférjen a kozmetikus idejébe. Akár telefonon hívod fel, akár személyesen mész be hozzá (ami jobb, mert látja az arcodat, így tudni fogja mennyi időt kell rád szánnia), mindegyik megoldás jó, de az e-mail-es, facebook-os, és főleg az sms-es bejelentkezést felejtsd el.

Megérkezel a lebeszélt időpontra, bemész az üzletbe, és megmutatja a kozmetikusod, hogy hova pakolhatsz le, és utána hol foglalj helyet (sok kozmetika/kozmetikus van, ahogy egyszerre csak egy vendég van, vagy ha van több is, paravánokkal vagy függönyökkel vannak elválasztva egymástól. Ez ugye fiú/férfi vendégeknél fontos, mert nekik amúgy is nehezebb rávenniük magukat, hogy kozmetikushoz menjenek). 

Ezután kapsz egy fejpántot és sapit, valamint kendőt, hogy a hajadat és ruhádat megvédje a "szennyeződésektől" (hölgyek esetében sokszor adnak ún. dekoltázsruhát, ennél viszont a pólódat, blúzodat is le kell venned). Ezután következik a diagnosztizálás, ami alapján a kozmetikus megállapítja milyen termékeket használjon. Itt számíthatsz néhány kérdésre, pl. hogy van-e allergiád, hogy viselkedik a bőröd különböző külső-belső hatásokra, stb. 

Ezután jön az arc megtisztítása a szennyeződésektől arctejjel/habbal, peelinggel (itt is van többféle), majd tonikkal. Következő lépés a felpuhítás, leggyakrabban gőzölővel végzik, ritkább esetekben meleg kendőkkel puhítják fel az arcot. Ez bőrtípustól függően 10-15 percet vesz igénybe. Ezután jön a kissé kellemetlen rész, maga a nyomkodás. Sokan gondolják úgy, hogy ezt csak akkor csinálják jól, ha fáj. Ez messze nem igaz. Az arctisztításnak nem az a lényege, hogy minél jobban megkínozzuk a vendéget, hogy utána még napokig ne merjen utcára menni. 

Tisztítás után következik a fertőtlenítés, majd pakolás (tápláló és összehúzó).  Ez 15-20 percig szokott fent lenni, majd jön a legkellemesebb rész, a masszázs (kézi és gépi masszázsok vannak, bőrtípusoknak megfelelően). Gyulladásra hajlamos bőrű vendégeknél ez a lépés kimarad (bár ma már van olyan márka, ahol az érzékeny bőrű vendégeknek kifejlesztettek egy speciális masszázst), az ő arcukat a pakolás lemosása után krémmel ápolja a kozmetikus.

A végén ellát tanácsokkal, hogy mit-hogyan használj otthon, sőt, sok esetben nála is tudsz venni arcápoló termékeket, valamint elmondja mikor lesz aktuális a következő kezelés.

Ez egy kicsit hosszúra sikerült, de ha valami kimaradt nyugodtan kérdezzetek.

FONTOS! Menstruáció alatt és az azt megelőző héten nem szabad arctisztítást végezni, mert sokaknál a pattanások jelzik a menstruációs időszakot, amik el is múlnak a nehéz napok után, így azokat felesleges bolygatni.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.