Ezekre a kérdésekre készülj fel, ha állásinterjúra hívnak

6/13/2021

 Szinte alig van olyan ember, aki ne lett volna valaha - legalább egy - állásinterjún. Van, akinek könnyen megy egy ilyen kissé stresszes beszélgetés, viszont van, akinek nem. Most mindenkinek próbálok segíteni ezzel a poszttal - legfőképp azoknak, akik még sosem voltak -, hogy mégis milyen kérdésekre készüljenek fel.


Folytatom tehát az állásinterjúkkal kapcsolatos témát, és ahogy a címből illetve a felvezetőből láthattátok, ma kifejezetten az ilyenkor feltett kérdésekre készítelek fel titeket. Kezdjük is.



Minden interjú a bemutatkozással kezdődik. Először neked kell magadról beszélned. Kezdd az iskolai végzettségeddel, esetleg gyakorlati helyeddel, miket tanultál ott, amit a kívánt pozícióban alkalmazni tudnál. Ezután beszélj a korábbi munkáidról, munkahelyeidről, miben voltál ott erős, milyen eredményeid voltak ott. Egyet viszont ne tegyél: ne beszélj negatívan a volt munkahelyedről, legfőképp a főnöködről! Ha valami rosszul esett vagy nehezen viselted - fizikai megterhelés, munkahely és otthon közötti nagy távolság, alacsony fizetés - esetleg megemlítheted, de csak akkor, ha rákérdeznek.


Ha jelenleg van munkahelyed, vagy volt, de valamiért eljöttél onnan, készülj fel rá, hogy rákérdeznek a váltás okára. Szintén ne szidd a (volt) főnöködet, helyette inkább mondd azt, hogy ott nem tudod kamatoztatni a tudásodat, vagy a pályázott pozíció/cég sokkal közelebb áll hozzád/régóta oda szeretnél menni, stb. 


Miért szeretnél ott dolgozni?

Az előző bekezdés akár erre a kérdésre is választ ad. Jó válasz ilyenkor még a munkakörnyezet, a cég terméke/szolgáltatása, a munkahely jó megközelíthetősége, vagy, hogy a cég értékrendje közel áll hozzád. A cégvezetők szeretik ezeket a pozitív válaszokat, főleg, ha tényleg szeretnél oda menni, mert a lelkesedésed és motiváltságod látszani fog rajtad (de természetesen nem szabad átesni a ló túloldalára, mert "nyalizásnak" fog tűnni, és rögtön erőltetettnek fog hatni a rajongásod).


Miért téged vegyenek fel?

Erre a kérdésre jó lehet akár az előző válasz is (ha azt mondod, akkor a másik kérdést úgysem teszik fel, hisz egyszerre megválaszoltad mindkettőt)


Mi motivál?

Itt is mondhatod, hogy már régóta szeretnél az adott cégnél/pozícióban elhelyezkedni, mert úgy érzed itt tudnád kamatoztatni a tudásodat, tapasztalataidat. Ha van előrelépési lehetőség, nyugodtan említsd meg azt is, vagy ha számodra új a terület, akkor mondhatod, hogy szeretnél egy új területtel megismerkedni, mert nagyon érdekel/tetszik.


Mik az erősségeid?

Néhányat sorolj fel, ami a leendő munkánál fontos lehet, de ne tűnjön klisének. A szorgalom, jó munkabírás, terhelhetőség, kreativitás, felelős munkavégzés, határidők pontos betartása, elhivatottság, tanulékonyság, kitartás, nagyfokú önállóság, stb. Ilyeneket nyugodtan mondhatsz, természetesen a pályázott pozíciónál elvártak szerint.


Mik a gyengeségeid?

Erre a kérdésre sose mondd azt, hogy semmi, mert ezt senki sem fogja elhinni. Habár sok helyen azt javasolják, hogy egy pozitívumot állíts be negatívumként (pl. maximalista vagy), de mivel ezek klisék, nem fogják meggyőzni az interjúztatót (főleg, ha HR-es, mert ők ezt rögtön kiszúrják). Inkább azt mondd, hogy néha túlterheled magad, de már dolgozol ezen, vagy nem vagy elégedett a nyelvtudásoddal és szeretnéd tovább fejleszteni, esetleg az Excel (vagy bármilyen program) tudásod már kissé berozsdásodott, de bármikor szívesen beleásod magad újra a rejtelmeibe. Ez a válasz nem szükséges, hogy konkrétan kapcsolódjon a leendő pozícióhoz (tehát ha felsőfokú nyelvtudást kérnek, nem érdemes az előbb említett példát mondanod, pláne úgy, hogy még köszönni sem tudsz angolul).


Milyen szerinted egy jó főnök?

Erre ne azt válaszold, hogy rugalmas, engedékeny, mert azt sugallod vele, hogy szereted lazán venni a munkát, és elvárod, hogy a főnök ne szóljon érte. Inkább ilyeneket mondj: segít, motivál, nem pedig zsarol, fenyeget, megértő, lehet rá számítani, elismeri a jól végzett munkát (nem anyagi szempontra gondolok), pozitív légkört teremt (hisz ha jól érzik magukat az emberek a munkahelyükön, sokkal pozitívabban állnak hozzá a munkához, jobban is dolgoznak), stb.


Mit vársz el egy munkahelytől?

Nyilván ilyenkor sokaknál az az elsődleges szempont, hogy jól fizessen. Még ha így is van, nem biztos, hogy érdemes ezzel kezdened, mert elsülhet akár úgy is, hogy csak a fizetés érdekel, nem a munka. Inkább kezdd azzal, hogy hosszútávon lehessen ott tervezni, ki tudj bontakozni, hallgassák meg az ötleteidet, stb.


Mik a rövid- és a hosszútávú terveid?/Hol látod magad 2-5 év múlva?

Ez a kérdés arra irányul, hogy lássák, a cégnél szeretnél-e lenni, vagy ez csak egy ideiglenes munka/ugródeszka számodra. Ha általánosságban teszik fel ezt a kérdést, akkor jó válasz lehet, ha egy személyes vágyadat mondod el pl. szeretnél addigra egy saját autót/lakást, szeretnél meglátogatni 5 különböző országot. Vagy ha arra irányul a kérdés, hogy a cégnél mik a hosszútávú terveid, akkor hasonlókat mondhatsz: szeretnél teljes körű, megbecsült tagja lenni a csapatnak, szeretnéd X%-kal növelni az eladást/bevételt, szeretnél a leendő pozícióban megfelelő szakemberré válni. Fontos, hogy lássák, hogy valóban szeretnél ott dolgozni, és nem hagyod ott a céget pár hónap vagy év múlva.


Hogyan oldasz meg egy nehéz helyzetet a munkahelyeden?

Ez nem minden pozíciónál fontos, leginkább vezetői beosztásnál. Itt arra gondolnak, hogy dolgozók közötti konfliktust hogyan kezelsz, egy esetleges csúszást, vagy ha rossz (minőségű) áru érkezik, felmond egy dolgozó, stb.


Hogyan képzeled el egy napodat a leendő munkakörben?

Szerintem ez egyértelmű kérdés, ha nem tudod, hogy mi a munkarend az adott munkakörben, érdemes előtte utána olvasni, hogy valamit mindenképpen tudj válaszolni a kérdésre.


Mennyi a fizetési igényed?

Ha teljesen új pozícióra jelentkezel, nyugodtan nézd meg előtte, hogy a te régiódban az adott munkára mennyi az átlag fizetés. Ha a jelenlegivel megegyező munkakörre interjúzol, akkor akár el is mondhatod, hogy jelenleg mennyit keresel, és, hogy ez elegendő-e.


Próbafeladat

Sok pozíciónál van az interjún próbafeladat, ez munkától függően szituációs gyakorlat vagy pedig próbamunka. Én ezzel nem értek egyet, mert egy stresszes helyzetben nem mindenki szerepel jól ilyenkor, főleg, ha nem csinált még olyat soha. Viszont a szituációs feladatot gyakorolhatod otthon, ez ugye értékesítési pozícióknál fontos. Általában azt szokták kérni, hogy adjál el valamit az interjúztatónak (beszélned kell a termék/szolgáltatás előnyeiről, ki kell puhatolnod kérdésekkel, hogy szüksége van-e rá (igényfelmérés), és a végére el kell érned, hogy szüksége legyen a termékre). Gyakorolj ilyet egy tollal, cipővel, kalapáccsal, egy üveg vízzel, egyszóval bármivel, ami épp ott van a közeledben. Legjobb, ha egy szolgáltatással is megpróbálod ugyanezt. Majd kérd meg a társadat, akivel gyakoroltál, hogy őszintén mondja el, mi volt jó és mi volt rossz, és próbáld meg újból, akár többször is, több emberrel. Ha gondolod, akár egyedül is megpróbálkozhatsz vele, ilyenkor vedd videóra a próbálkozásodat, és utána nézd végig. Ebből is sokat tanulhatsz.


További tippek:

Sokszor előfordul, hogy ha mondasz valamit, az interjúztató kiforgatja a szavaidat. Ilyenkor maradj higgadt, magyarázd el, hogy pontosan mire gondoltál a mondandóddal kapcsolatban.


Extra tipp: sok helyen plusz pontként értékelik, ha az önéletrajzodat hasonló színekben készíted el, mint amilyen színek a cég logóját jellemzik.


Belinkelem egy korábbi posztomat a témáról, ezt is érdemes elolvasni és megfogadni a tanácsaimat. Ha további kérdésetek lenne, írjatok kommentet vagy e-mailt.

https://nicoleszepsegblog.blogspot.com/2015/01/hogyan-keszulj-fel-egy-allasinterjura.html 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.