"Tetszik valaki. Elmondjam neki?"

 Legalább egyszer életében mindenki szerelmes lesz. Van, aki egyszer, van, aki többször. Van, aki huszonévesen, van, aki ötvenen túl. 



Ez kortól teljesen független, és nincs rá befolyásunk. Sokszor sajnos ebből a szerelemből nem lesz semmi, mert az illető titokban tartja az érzéseit. 


Miért lehet ez? 

  • félénkség
  • barátok vagytok
  • fél az új kapcsolattól
  • fél az elutasítástól (főleg, ha előtte már érte csalódás ezen a téren)
  • kapcsolatban van
  • ő van kapcsolatban 
  • nem biztos az érzéseiben (pl.: mi van, ha ez csak fellángolás és pár hét után elmúlik)

Nagyon könnyű megfutamodni ezen okok miatt. Főleg olyan személynek, aki visszahúzódó, kevés az önbizalma, vagy ez lenne az első kapcsolata.

Nézzük végig ezeket a lehetőségeket külön-külön. 


Félénkség

Rengetegen vannak, akik egész egyszerűen nem merik megmondani a másiknak, hogy tetszik nekik. Ez lehet amiatt, mert félnek az elutasítástól (ezt lentebb kifejtem részletesen), lehet amiatt, mert a kiszemeltjük kapcsolatban van (erről is szintén fogok írni), vagy egész egyszerűen nincs elég önbizalmuk megtenni ezt a lépést még akkor sem, ha a másik egyedülálló.

Ugyanolyan nehéz ismeretlennek elmondani hogy tetszik, mint ismerősnek. Idegennek azért, mert igazából "nincs okod" ezzel kezdeni nála, ismerősnél pedig benne van a pakliban (pláne barátság esetén), hogy ezzel tönkre mehet az addig jó kapcsolat.

A félénk személyek arra várnak, hogy a másik észrevegye, hogy tetszik neki és ha kölcsönös a vonzalom, megtegye az első lépést. De ha ez nem történik meg, marad az álmodozás és vágyakozás, aminél sajnos valószínű, hogy több sose lesz.


Barátok vagytok

Ez az egyik legnehezebb, ami ebből a szempontból történhet. Egy barátság nagyon könnyen alakul át valami többé, de rendszerint csupán az egyik félnél. Persze nem lehet tudni, hogy a másik mit érez, mert lehet ő is hasonló cipőben jár, csak titkolja, mert vagy nem tudja, hogy te is így érzel, vagy mert nem szeretné tönkretenni a barátságot.

De az is benne van a pakliban, hogy csak barátként (vagy akár szinte testvérként) tekint rád, és ilyen mély érzelem nagyon ritkán alakul át szerelemmé.

Talán itt a legnehezebb jó döntést hozni, mert ha elmondod neki mit érzel és nem viszonozza, nagy az esélye, hogy valamennyire meg fog változni a viszonyotok - nem a jó irányba. Neked kell eldöntened, hogy bele mersz-e vágni így is.


Félelem az új kapcsolattól

Teljesen természetes dolog, ha valaki fél az újtól. Hisz nem lehet előre tudni, hogy az a kapcsolat "beválik-e" vagy sem. Milyen valójában a másik ember, mert nem mindenki mutatja meg a valódi énjét a kapcsolat elején. Sőt, olyan is előfordul, hogy valaki nincs is tisztában azzal, hogy egy kapcsolatban hogyan fog viselkedni, mit hoz ki belőle a másik. Sajnos egy rossz kapcsolatban a másik fél önbizalma teljesen lecsökkenhet, egy megcsalás miatt elvesztheti a bizalmát a másik iránt, olyan mértékű féltékenységgel találhatja szembe magát, amire korábban külsős félként csak legyintett. Nem ritka, hogy az addig nyugodt ember agresszívvé válik, magába fordul, mindenkit elüldöz maga mellől, mert egyedül szeretné megoldani a problémát (pontosítva, nem meri másoknak elmondani a gondjait, mert azt hiszi, hogy egyedül meg tud velük birkózni)


Azt is érdemes itt megemlíteni, hogy ha olyan valaki tetszik meg, akiről tudod, hogy a korábbi párjával/párjaival nem bánt túl jól, érdemes-e vele összejönnöd. Vannak akik ilyenkor azt gondolják, hogy majd "miattam úgyis megváltozik", de ez szinte sosincs így. Ez egy nagyon nehéz döntés, mert ez is egy bizonytalan helyzet, hisz gondolj csak bele: nem véletlenül volt együtt a korábbi párjaival (úgy értem biztosan érzett valamit irántuk), és egyik miatt sem változott meg. Miattad biztosan megtenné? Vagy neked jó lenne úgy is ahogy van?


Félelem az elutasítástól

Nos ez volt az a pont, amiről a legkevesebbet írtam. A megkérdezettek válaszai alapján viszont erről kellene a legtöbbet beszélni.

 

A válaszadók háromnegyede (!!!) válaszolta azt, hogy azért nem kezdeményez, ha tetszik neki valaki, mert fél az elutasítástól, és ezt legtöbbjük megalázónak is tartja. Teljesen letaglózott ez az arány, mert nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan küzdenek ezzel a problémával. 


Viszont, ha belegondolunk, valahol érthető, mert sokan félnek a kudarctól, ami természetes, mert senki sem szeret semmilyen területen rosszul teljesíteni. Ha párkapcsolatról van szó, még nagyobbnak tűnhet a tét, mert egy elutasítástól sokakban egy világ dőlhet össze. Főleg ha valakit durván utasítanak vissza, esetleg viccet csinálnak belőle. Ez borzasztóan nagy hatással van a személy önbecsülésére, mert könnyen gondolhatja azt, hogy nem szép, nem okos, nem kedves, vagyis nincs benne semmi szeretnivaló. De ez nem igaz!


Ilyen eset után gondolj arra, hogy aki ilyen durván bánik veled, az egyáltalán nem érdemel meg téged, sőt, inkább úgy mondanám, hogy te sokkal jobbat érdemelsz nála. Ha már most ilyen lekezelő, könnyen lehet, hogy a kapcsolatban is az lenne.

 

Szinte senki sem gondol bele abba, hogy néhány embernek mekkora bátorság kell, hogy valakinél kezdeményezzen. Előfordulhat, hogy valaki heteket, hónapokat, esetleg éveket is vár rá (bizony, ilyen is van). Így pedig egy esetleges elutasítás nagy hatással lehet a későbbi párkapcsolatokat nézve.


Ha te vagy kapcsolatban

Korábban már írtam egy posztot erről a témáról, ezt itt elolvashatjátok újra. 


Ha ő van kapcsolatban

Ez már egy sokkal bonyolultabb dolog. Ugye azt nem befolyásolhatjuk, hogy kibe szeretünk bele és sajnos gyakori, hogy egy kapcsolatban lévő személybe. De biztos, hogy ez rossz?


Ha az előző részből indulunk ki, nem biztos, hogy egy kapcsolatban élő ember boldog a párjával. Ez ugyebár senkinek sincs a homlokára írva, igaz sokan vannak, akik nem tagadják (látszik a viselkedésükön, beszédükön, az egymás iránt tanúsított bánásmódon).


Nyilván nem lehet ezzel nyitni senki felé, hogy "Te figyelj, látom kapcsolatban vagy, boldog vagy a pároddal?". Könnyebb, ha már ismeritek egymást, mert ha tudtok beszélgetni, előbb-utóbb úgyis kiderül, ha így van. Persze ha ki is szeretne lépni a kapcsolatból, nem biztos, hogy azonnal egy másikba akar ugrani. Ha valóban nem szeretne kapcsolatot mással, sajnos el kell engedni, vagy ha nagyon tetszik és kitartó vagy, várhatsz rá (viszont nem biztos, hogy te leszel neki a következő). De semmiképpen sem szabad olyat tenni, ami valakinek rosszul eshet! Viszont az is lehet, hogy kell valaki, aki miatt lesz elég bátorsága az illetőnek ahhoz, hogy megtegye ezt a lépést, főleg, ha már hosszú ideje nem működik a kapcsolata.


Ehhez sok beszélgetés szükséges - amennyiben persze megoldható és mindketten szeretnétek -, és ha azt látod, hogy te is szimpatikus vagy neki, mindenképpen érdemes lenne megpróbálni.


Nem vagy biztos az érzéseidben

Ez is egy nagyon fontos szempont, bár sokaknak bagatell dolognak tűnhet, mert vannak, akik érzelem nélkül lépnek kapcsolatba. Viszont most arról az esetről van szó, aki úgy gondolja, hogy amit érez, csupán csak fellángolás, ami miatt nem érzi úgy, hogy érdemes lenne belekezdeni a kapcsolatba. Mert mi van, ha el is múlik, mire elkezdtek randizni, vagy mire komolyra fordulna a kapcsolat?

Azt, hogy ez csak fellángolás marad-e, nem tudhatod előre. Ahogyan azt sem, hogy hiába a szerelem, működni fog-e a kapcsolat. A sok bizonytalanság ijesztő lehet és könnyen előfordulhat, hogy emiatt inkább visszakozol. 

Egy fellángolás nem tart túl sokáig, és nagyon intenzív módon jelenik meg. Az is lehet, hogy nem érzelemről van szó, hanem testi vonzódásról, ezt a kettőt nem szabad összekeverni!


És mi van akkor, ha a kiszemelteddel kölcsönös a szimpátia?

Természetesen ez egyértelműen akkor fog kiderülni, ha beszéltek róla. Ez esetben is sokkal könnyebb, ha ismeritek egymást, esetleg többször is tudtok találkozni (pl. egy helyre jártok bevásárolni). Ilyenkor már látod, hogy a másiknak szimpatikus vagy-e vagy sem. Észreveheted abból, ahogy rád néz, ha folyton keresi a tekintetedet, próbál a közeledben lenni

Ilyenkor már csak valakinek meg kell tenni az első lépést a másik felé. Ha ő nem akarja (nem meri), először kezdj el beszélgetni vele akár személyesen, akár valamilyen online felületen vagy telefonon (bár sokszor egyikből következik a másik). Ha úgy látod, hogy egy hullámhosszon vagytok, nyugodtan hívd meg valahova. Ha igent mond, a többi már csak rajtatok múlik :)


Az írásommal nem azt szeretném mondani, hogy ha tetszik valaki, bármi áron szerezd meg magadnak. Pont ellenkezőleg. Legfőképp, ha a másik kapcsolatban van, ne azon legyél, hogy mindenáron elhagyja a párját, esetleg a családját érted. Viszont ha ő kezdeményez úgy, hogy kapcsolatban van, személy szerint mindenképpen azt javaslom, hogy kérdezd meg tőle, hogy miért akar a párja mellett mással lenni. Ha csak szórakozásból, vagy hasonló okokból, a te döntésed, hogy belemész-e ebbe, és leszel-e szerető. Ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést, hogy ha ezt veled teszi meg a párod, hogy esne?

Ha viszont a másik fél szeretne kilépni a kapcsolatból de nem mer vagy nem tudja hogyan tegye meg, segíthetsz neki a döntésben, de továbbra sem javaslom a szerető szerepét!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.