Tévhitek a bőrápolással kapcsolatban - amiről a média rosszul informál

Szinte mindenki követett már el hibákat a bőrápolás során, ezeket szeretném most felsorolni és helyre tenni
Kezdjük is a problémát kiváltó okkal. Mint ahogy a címben is szerepel, minden a médiának köszönhető. Tévében, újságokban, bár manapság inkább már a közösségi oldalakon influenszerek követésével olyan sok téves információhoz juttok, hogy az döbbenet. Olyanok szavára hallgatnak sokan, akiknek fogalmuk sincs a megfelelő bőrápolásról. Ők nem kozmetikusok, nem bőrgyógyászok, hogy hiteles információt adhassanak a témában.

Kezdjük is az elején. Bőrtípusok. Milyen bőrtípusokról hallotok nap, mint nap? Zsíros, száraz, kombinált, normál. Ez a felsorolás minden, csak nem jó. A valódi bőrtípusok a következők: olajos szeborea, korpás szeborea, alipikus (fokozott és mérsékelt), vízhiány (felszíni, mélyrétegi) és normál bőr (ami csak a babáknak van).

Ahogy látjátok, a száraz bőr lehet vízhiányos vagy zsírhiányos, de az is lehet, hogy mindkettő egyszerre. A boltban felszíni vízhiányos bőrre tudtok venni krémeket, mélyrétegi vízhiányosra és zsírhiányosra pedig egyáltalán nem (mivel ezt a bőrtípust nem ismeri el egy márka sem).

Zsíros, pattanásos bőrre mindenki a niacinamidot, szalicilsavat és retinoidokak javasolják, vagyis csak ezeket a felkapott hatóanyagokat. Ezek önmagukban nem elegendőek és igazából semmi értelme így külön venni a hatóanyagokat és azokat egyesével használni. Sokkal hatékonyabb, ha ezeket összeformulázzák egy krémbe, hogy felerősítsék egymás hatását, így "több legyet üthetsz egy csapásra", mert krémet és legalább 2 szérumot egyszerre viszel fel.

A másik nagy probléma az otthoni savazás. Ennek nem lett volna szabad kikerülnie a kozmetikákból, nem véletlenül szakembereknek lettek kifejlesztve ezek a termékek. Ráadásul vannak bolti forgalomban kozmetikai erősségű savak, ami egyenesen felháborító. 
A savazás arra való, hogy megújítsa a bőrt, serkentse az új sejtek képződését, halványítsa a pigmentfoltokat, segítsen a szeboreás bőr kezelésében. Ezeket kúraszerűen kell alkalmazni az őszi-téli időszakban. A heti rendszerességű pár százalékos savas hámlasztással nem lehet elérni ezt a hatást, a bőr nem fog tőle javulni de rontani könnyen lehet az állapotán. Bízzátok ezt inkább kozmetikusra és hámlasztó helyett használjatok enzimes peelinget heti egy alkalommal.

Ugyanígy a megfelelő diagnosztizálást, mert annyi nem elég hozzá, hogy ha zsírosnak látod a bőröd akkor zsíros, ha száraznak érzed akkor száraz, ha se nem ez, se nem az, akkor pedig normál (szó szerint ennyit jelent a diagnosztizálás az egyik influenszernek). Ez az ég világon semmire nem elég, nálam a diagnosztika több, mint 40 kérdésből áll és legalább fél óráig tart. Ez a legfontosabb lépés, nem szabad ennyire félvállról venni, mert sok kárt lehet vele okozni.

Ha te tudatos bőrápoló szeretnél lenni, akkor tényleg legyél az, alaposan nézz utána kinek a tanácsát fogadod meg, kinek hiszel, mert könnyű belefutni rossz tanácsokba amik nem segítenek a bőrödön (jó esetben), vagy pedig rontanak rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.