"Nem lehet, a férjem nem engedi"

Nap mint nap rácsodálkozom a címben szereplő mondatra, mert még mindig van, hogy a férj megtilt a feleségének sok mindent, és ezt teljesen normálisnak gondolja


Még mindig vannak olyan kultúrák, ahol ez így van és nem is szeretnének változtatni rajta. Viszont ahol nem ez a normális, ott is előfordul rengeteg családban, hogy a férfiak több dolgot is megtiltanak a feleségüknek (az egyszerűség kedvéért maradok a férj és feleség megnevezéseknél, de élettársi és párkapcsolatokban is előfordul). Nekik ez normális, és sajnos egy idő után a nők is így gondolják.


Ennek két oka lehet:

  • egyik, hogy a férfi felfogása ilyen, vagyis, hogy ő a férfi, ő a döntéshozó,  ő parancsol, ő mondja meg mit lehet és mit nem - vagyis uralkodni szeretne mindenen és mindenkinek, mert vagy ilyen a személyisége vagy ezt a példát hozza otthonról
  • másik viszont az, hogy ő tartja el a feleségét és emiatt szól bele mindenbe és szabja meg a feleségének, hogy mit csinálhat, mire költhet pénzt


Boncolgassuk ezt egy kicsit időrendben

Az első verzió már akkor elkezd megmutatkozni, mikor egy pár vagytok, de még nem éltek együtt, nem vagytok házasok. Furcsának fogja találni a párod, hogy magadra költesz pénzt, ráadásul úgy, hogy őt nem kérdezed meg róla. Lehet, hogy eleinte nem fogja szóvá tenni de az is lehet, hogy rögtön az első alkalommal nemtetszését nyilvánítja és el fogja várni, hogy neki adj igazad, tedd azt amit ő szeretne. Ilyenkor mindenképpen beszéld ezt meg vele, és ha nem érti mi kivetnivaló van ebbe, esetleg nem is akar változtatni, akkor érdemes átgondolni a kapcsolatot.


Ha ez az elején még nem derül ki, úgy lesz egyre nehezebb ez a téma, hiszen egyre jobban elmélyül a kapcsolat, egyre nehezebb lesz belemenni ilyen beszélgetésekbe. Épp ezért lenne jó még az összeköltözés előtt beszélni a pénzügyekről (a személyes költéseket is beleértve), hogy ez ne fordulhasson elő. Ha ő már ekkor tesz rá utalásokat, hogy nem költhetsz magadra, akkor szintén azt javaslom, mint az előző esetnél. Vagy esetleg te is megszabhatod neki, hogy mit vehet meg? Kétlem.


Ha viszont arról van szó, hogy a férjed eltart, már ezt is fontos az elején tisztázni, de persze az is fő szempont, hogy miért tart el: kényszerből, vagy mert nagyon jól keres és felajánlotta, hogy neked nem kell dolgoznod, esetleg babátok született és te nem rendelkezel semmilyen jövedelemmel. Természetesen ez esetben meg kell említenem mielőtt valaki bekommenteli, hogy nem az ész nélküli pénzköltésről van szó a cikkben.


Bármelyikről is legyen szó, mindenképpen gondold végig, hogy te tudnál-e így élni, tudtok-e kompromisszumot kötni, megfelelő-e így mindkettőtöknek. Ha kicsi kétség is felmerül, gondolkodj el azon, milyen más lehetőségek vannak. Ha nem vagy rászorulva a férjedre, ne ő szabja meg neked, hogy mit vehess meg, költheted-e magadra (pl. körmösre) a pénzt. Ne más szabja meg az életedet, főleg, ha ezzel semmibe veszi az igényeidet, nem tartja fontosnak az énidődet, a pihenésedet. 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.