Háziasszony = cseléd?

Sokan nem is gondolnák, mennyi nő él manapság is a négy fal között cselédként, normális élet helyett, csak mert ezt hozta otthonról, vagy ezt várja el a férje. Kényes téma a mai, de muszáj róla beszélni.
Annak ellenére, hogy egyre nagyobb és fontosabb szerepek jutnak a nőknek, sokan még mindig úgy élnek, mint ami évtizedekkel ezelőtt megszokott volt - otthon, a négy fal között, cselédként. 

Voltak idők, mikor a lányok szinte még ki sem járták a középiskolát, máris férjhez mentek (adták őket), akiknek minden esetben volt már állásuk, amiből fenn tudták tartani a családot és a háztartást. A nőknek nem volt szükséges dolgozniuk, otthon voltak és vezették a háztartást. Mikor a "ház ura" hazaért, meleg étel és tiszta lakás várta. Ami ugye részükről elvárás is volt. Megszokott dolog volt, hogy sok férfi semmibe vette a nő munkáját, pl. közvetlenül felmosás után gázolt végig a konyhán sáros gumicsizmában. 

Ezen nők lányai - látván anyjuk példáját - ugyanezt az életet fogják élni, hacsak valakinél nem látják azt, hogy lehet másként is. A fiúk pedig - ugyanezen okból - ezt fogják elvárni a jövendőbelijüktől, miközben ők apjuk nyomdokaiba lépve semmittevéssel töltik otthon az időt, a párjuktól elvárják, hogy mindent megcsináljanak otthon. Viszont itt már hozzájön az is, hogy ezek a nők már dolgozni fognak, de megelégszenek azzal, amit találnak, nem vágynak fejlődésre, előléptetésre. A háziasszony, családanya, feleség hármasra koncentrálnak csak, és, hogy a férfi ne lásson otthon semmiben  sem kivetnivalót. Gyakran ki sem mozdulnak otthonról, nehogy a férfi éhen vesszen, ha nem kapja maga elé kimerítve az ételt.

Sok esetben a férfiak, ha megérzik ennek a kényelmét, könnyen egy tévé előtt tespedő lusta valakivé válnak, és egyre többet fognak elvárni és követelni a nőktől. Ez olyan lassan és fokozatosan alakul ki, hogy a benne élők észre sem veszik. Ezek a nők nem mennek el sehova, mert a férfi szemrehányást tenne miatta, ami megint csak lelkileg nagyon megterhelő. Ismerek pár olyan esetet, hogy ezen férfiak közül néhányan (undorító módon) meg is csalják a feleségüket/élettársukat.

Mit tehetsz, ha egy ilyen kapcsolatban vagy?

Nos, ha felismerted a problémát, akkor az már az első lépés a helyes úton. Ülj le egy kávé mellé, vagy este lefekvés után szánj rá pár percet, hogy gondolkozz, mit szeretnél? Mire vágysz? Eljárni a barátnőiddel néha kávézgatni? Vagy kezdjük ott, hogy barátokat szerezni, akikkel majd később kávézhatsz? Elmenni moziba? Elmenni egy szépségszalonba? Vagy csak pihenni, amíg más elmosogat helyetted vacsora után? Mert akkor ez a második lépés. Hisz ezek teljesen normális, hétköznapi dolgok

Ha van gyereked, gondolj bele a helyzetébe. Valóban azt szeretnéd, amit fentebb is írtam, hogy ezt lássa, ilyenné váljon ő is? Hisz emlékezz, te is így nőttél fel és ez lett belőled. Jó az nekik, ha azt látják, hogy nem teszel meg semmi, amit szeretnél? Nem mozdulsz ki, nem mész sehova (a munkahelyen kívül), hanem folyton csak főzöl, mosol, takarítasz, miközben a párod nem csinál semmit? Még velük is lassan lusta lesz foglalkozni. Biztosan ez a jó példakép nekik?

De ha már azt a választ kapod saját magadtól, hogy szeretnéd, ha valaki végre megbecsülne és szeretne, akkor nem marad más hátra, mint elhatározni magad. Beszélned kell a pároddal, hogy ez így nem maradhat tovább, változzon, hogy normális párkapcsolatban élhessetek. Kérd meg, hogy segítsen be a házimunkába, hisz otthon nincs olyan, hogy "női munka". Bizony ő is kiviheti a szemetet, elmosogathat, bepakolhat a mosógépbe (és persze összeszedheti a szennyes ruháit).

Ha ő erre nem hajlandó, akkor nem érdemes tovább vele maradnod. Igen, így van, kemény szavak, nehéz döntés, de muszáj. Ebben a kapcsolatban sosem leszel boldog, sosem leszel egyenlő fél. Amelyik férfi így gondolkodik, amelyiknek ez a természetes, az nem érdemel nőt maga mellé! Addig könnyebb, míg nincsenek gyerekek, de utána sem megoldhatatlan. Ha tiéd a ház/lakás, tudod, mi a dolgod. Ha nem, akkor keress valakit, aki befogad, míg nem találsz lakást. Tudom nem könnyű, de muszáj megtenned ezt a lépést a boldog életed felé.

Ezután pedig elkezdheted megtervezni az életedet. Légy nyitott egy újabb párkapcsolatra, de ne erőltesd. Jön az, ha itt az ideje. Persze előtte győzd meg magad, hogy többet nem leszel senki cselédje. A férfi is főzhet néha, felporszívózhat, betehet egy adag mosást. Te is megérdemled, hogy csak leülj a tévé elé és megnézd a kedvenc sorozatodat. 

Mit tehetsz, ha a környezetedben van ilyen személy?

Először is, ismerd fel a problémát. Ha mindig úgy találkoztok, hogy te mész hozzá, vagy ő csak  a párjával együtt megy hozzátok. Ez az első árulkodó jel. Ha megbeszélsz vele egy találkozót és mindig valami kibúvót talál, szintén gyanakodj. Valahogy próbálj meg beszélni vele, nyerd el a bizalmát, hogy tényleg elmondhassa, mit él át. Ha ott vagy náluk, és csak ő sürög-forog, a férfi a kisujját se mozdítja, sőt, minden percben ugráltatja a nőt, akkor már biztos lehetsz benne (arról nem is beszélve, ha netán még sértegeti, megalázza nyilvánosan). 

Jelezd neki, hogy ha beszélgetni szeretne valakivel, te bármikor meghallgatod. Próbálj mindenben segíteni, adj neki némi önbizalmat, kezdő lökést. Próbáld elmagyarázni és megmutatni neki, hogy te mennyivel másként éled az életed, és ezt akár ő is megtehetné. Persze valószínű, hogy ilyenkor először azt fogja mondani, hogy neki így is jó, és minden rendben, stb. De nem, nincs minden rendben, ezt kell vele megértetni. 

Ha van neki Facebookja, akár meg is oszthatsz olykor ezzel foglalkozó cikkeket, mert valószínűleg el fogja olvasni, és alatta a kommenteket is, amikből erőt meríthet. 

Sokak fejében most megfordul az, hogy ez hülyeség, ez nem megoldás, főleg, ha már van gyerek, nem kellene az ő életüket is felbolygatni egy esetleges válással. Vagy, hogy mit tegyen az, akinek nincs hova mennie. Ne feledjük, hogy minden csak ideiglenes, csak van mindenkinek egy olyan családtag, rokon, barát, szomszéd, stb., aki befogadná ideiglenesen. Nem kibúvót kell keresni, hanem megoldást!

Bármelyik csoportba is tartozol és mégsem megy egyedül, írj nyugodtan privátban, vagy kérj szakértőtől segítséget.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.