Vissza a suliba - ahogy illene

Az augusztus sokaknak az iskolakezdésről szól, ehhez adok néhány tippet
Habár már rég nem vagyok iskolás korú, ettől függetlenül nemrég ismét elkezdtem én is tanulni (jelenleg 4 tanfolyamot viszek egyszerre). Ennyi év kihagyás után nehéz ismét belerázódni, az agy sem olyan fogékony már, de nem szabad feladni.

Van, akinek nem nagy dolog az iskolakezdés, de mindenképpen fontos része az életnek. Újra találkozni az osztálytársakkal, az új könyvek illata, először írni az új füzetekbe. Egy új időszak kezdete. Vannak, akiknek ez nem jelent mást, mint a nyári élményekkel kérkedni az osztálytársak előtt, dicsekvés az új és drága iskola-felszerelésekkel. Ez semmiképp sem jó, hisz azzal nem leszel több, ha így viselkedsz. Légy inkább kedves és megértő, de ne hagyd magad kihasználni. Ne nézd le a másikat, mert a tavalyi táskáját hordja most is, nem hord márkás ruhákat. Ő ettől kevesebb? Te hogy éreznéd magad, ha valaki az alapján ítélne meg, hogy mi a kedvenc filmed. Lehet nem úgy tűnik, de ez a kettő teljesen ugyanaz. Ha pedig te vagy az, akit elítélnek hasonlók miatt, ne vedd magadra, ha emiatt valaki sérteget. Ő csak a haverjai (direkt nem írtam barátot) miatt viselkedik így, mert szerintük ez "menő". Ők azt gondolják, hogy joguk van bántani másokat csak azért, mert nem olyanok, mint ők. Ha esetleg mégis olyan mértékű a piszkálódás, hogy már rosszul érzed magad tőle, vagy iskolát akarsz váltani, írj nyugodtan, beszélgessünk. Szívesen meghallgatlak és segítek amiben csak tudok. Ne gondold, hogy egyedül vagy, merj szólni. Ha szemtől szembe nem mered elmondani valakinek, írd meg nekem.

Tanárokkal szemben viselkedj tisztelettudóan, ne feleselj, ha úgy érzed igazságtalan veled, szólj inkább az osztályfőnöködnek, vagy az igazgatónak, egy tanárral semmiképp se szállj vitába, mert sajnos előbb hinnének neki, mint neked, és könnyen kiszínezheti a történetet.

Ne telefonozz órán! Nem illendő, nagyon tiszteletlen viselkedés, és még csak nem is oda való. Figyelj a tanárra, tiszteld meg azzal, hogy meghallgatod, amit mond. Jegyzetelj, olvasd a tankönyvet.

Ami az öltözködést illeti, már sokan olyan ruhákat megengednek maguknak suliba, ami nem odaillő. Haspóló, túlságosan kivágott felső, túl rövid szoknyák. Ezek abszolút nem odavalók, a tanároknak sem tetszik, és rád sem vet jó fényt. Lehet, most ezt gondolod szépnek és csinosnak, vagy inkább menőnek, de nem így van. Csak gondolj bele: ha 10 vagy 20 év múlva visszanézed a mostani fotóidat, vagy visszagondolsz a mostani időre, akkor is büszke leszel magadra? Ne azzal magyarázd, hogy mikor, ha nem most, hisz most vagy fiatal. Az igaz, de nem jelenti azt, hogy úgy kell viselkedned, amit felnőtt fejjel már szégyellnél.

Ugyanez a helyzet a sminkeléssel is. Tizenévesként abszolút nincs szükséged sminkre, de egy erős, már-már alkalmi sminkre főleg nincs. Ha pattanásos a bőröd, kérd meg a szüleidet, hogy eljárhass kozmetikushoz, aki szépen rendbe teszi az arcodat, de te semmiképp se nyomkodd otthon, mert többet ártasz, mint használsz vele, a vastag alapozás pedig még több pattanást eredményez. Addig is, használhatsz BB vagy CC krémet, esetleg szempillaspirált. Ennyi bőven elegendő a te korodban.

Szüleid nem szólnak bele abba, hogyan mész el otthonról? Vagy csak nem foglalkozol vele? Hidd el, csak jót akarnak neked, ne utasítsd el a segítségüket és a jó szándékukat. Ha valakivel problémád van az iskolában, mondd el otthon. Ne hagyj ki egy részletet se, hogy teljes képet kaphassanak a problémáról.

Várjátok már az iskolakezdést?

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.