Álláskeresés napjainkban

Az álláskeresés sosem volt könnyű, mindegy milyen posztról van is szó. Néha több tíz, esetenként több száz jelentkezővel kell "megküzdeni" egy állásért, ami egyáltalán nem könnyű.


Álláskereséssel kapcsolatos poszt már nagyon régen volt, nem is terveztem újabbat írni, de amit mostanában láttam, azt nem tudom nem kiírni magamból.

Álláskereső mindig is sok volt, de a koronavírus-helyzet miatt még többen kényszerültek ebbe a helyzetbe. Sokkal nagyobb lett a kereslet, mint a kínálat. Még jobban oda kellett figyelni az önéletrajzokra, a jelentkezés megfogalmazására - ha figyelt ezekre egyáltalán valaki. 

Van Facebookon több álláshirdetési oldal/csoport, ahova kiírják vagy megosztják a hirdetéseket. Mikor én is a munkavállalók világába csöppentem, rengeteg hirdetést olvastam, rengeteg jelentkezést küldtem, rengeteget csalódtam. Tudom, milyen fontos az első benyomás, ami pedig nem más, mint az önéletrajz. Már ha küld valaki egyáltalán önéletrajzot. Ezeken az álláskereső oldalakon döbbenten látom, hogy hogyan írnak hirdetéseket, és azokra hogyan jelentkeznek. Pedig ez utóbbit nem kellene látni ideális esetben. 

Legtöbbször odaírják a jelentkezők a hirdetés alá, hogy "érdekel", "érdekel, keress 0620..." stb. Nyilván sokszor a hirdetés kiírója hibázik annyiban, hogy nem írja ki a jelentkezés módját. De annyit illik tudni mindenkinek, hogyan kell egy munkára jelentkezni, ezért is kell egy jó önéletrajz. Ahogy itt is látszik, ezt iskolában már meg kellene tanítani mindenkinek, mert amennyire egyszerű, olyan nehéz. Pont amiatt, amit fentebb írtam, hogy az óriási jelentkezőszám miatt ez alapján szűrik a lehetséges új munkatársat. 

Annak nincs semmi értelme, hogy valaki ott panaszkodik vagy éppenséggel felháborodik, ha nem vették fel valahova és/vagy nem jeleztek vissza. Ennyiből naponta több száz ilyen poszt születhetne. Ha valakit nem vesznek fel, annak több oka is lehet: 
  • a jelentkezés módja
  • az önéletrajz nem megfelelő formátuma vagy egyéb problémák (pl. helyesírási hiba)
  • nem megfelelő (elegendő) tapasztalat
  • nem felel meg az elvárásoknak
  • túlképzett

Ezek a leggyakoribb okok. Másik probléma az álláskereséssel, ha valaki anélkül írja ki, hogy munkát szeretne, hogy szánt volna rá néhány percet, hogy átfussa az oldalt vagy néhány hirdetési portált. Olyanra is láttam példát, hogy valaki eladói állást keresett, és az ő hirdetése előtt kettővel eladói állást hirdettek. Természetesen előfordulhat, hogy ilyen esetben is lehet egy jó álláshoz jutni, de ritka.


Azt sem megoldás, ha valaki azon háborodik fel, hogy milyen elvárások vannak egy-egy állás betöltéséhez. Konkrét példa, hogy egy hölgy keresett a saját fagyizójába munkatársat, érettségivel. Volt olyan, aki szeretett volna jelentkezni, de nem értette, miért kell oda érettségi. Annyit tennék hozzá, hogy vannak erre törvényi előírások is, plusz, aki álláshirdetést ad fel, szíve joga eldönteni, milyen kvalitású alkalmazottat szeretne (mellesleg ez a jelentkező hölgy a nevét sem írta le helyesen).

Összegezve: ha valaki munkára jelentkezik, nézzen körül annyi helyen, amennyin csak tud. Nem tartom fontosnak feliratkozni álláskereső oldalak hírleveleire, mert nem küldenek olyan gyakran értesítést, amilyen gyakran felkerülnek új hirdetések. Nézd meg őket reggel, napközben és esetleg este. Ami szimpatikus, úgy érzed el tudnád végezni, és a végzettséged is megvan hozzá, ne habozz, add be a jelentkezésed. Természetesen ehhez mindenképpen legyen egy jól megírt önéletrajzod, amit TE készítesz el, hisz ha esetleg megkértél rá valakit, hogy írja meg helyetted, ez nagyon hamar ki fog derülni. Ha interjúra mész, olvasd el ezt a cikket, amit ezzel kapcsolatban írtam. De, hogy teljes legyen a "kép", készítek egy cikket a jelentkezésről, önéletrajz írásról is. 


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.