Segítség! Új sulit kezdek!

A suli kezdés egyben izgalmas, egyben félelmetes. Ebben a cikkemben segítek, hogy némiképp könnyebben kezdj neki.

Mindenki életében eljön egyszer, hogy új iskolába megy. Legkönnyebb, ha "elsősként", a többiekkel együtt kezdesz új lapot. Ilyenkor - ha nem egy osztálytársaddal együtt mentek -, csak új arcokkal fogsz találkozni. Lehet, hogy te fogsz valakihez odamenni beszélgetni, lehet, hogy hozzád mennek oda, lényeg, hogy légy nyitott, kedves, de némileg bizalmatlan is. Hisz még nem tudhatod, kiben bízhatsz meg, kivel leszel később jóban. Sokszor az első benyomás sokat számít, de nem mindig válik be.

Ha kollégista leszel, elsők között azokkal fogsz találkozni, akikkel majd egy szobában laksz. Velük mindenképp érdemes jó kapcsolatot kialakítani, hisz egész hetekre össze lesztek zárva, egymásra leszek utalva, egymásra számíthattok. Nyilván némi szerencse is kell hozzá, hogy olyanokkal legyen egy szobába téve, akivel megtaláljátok a közös hangot, és mindenki megbízható és segítőkész lesz. Persze ha nem jöttök ki egymással, megpróbálhatsz kérni másik szobát, de erre sajnos kevés esély van a kollégiumok telítettségét tekintve.

Akár szerelmek is szövődhetnek az elején, de semmiképp se add könnyen magad. Főleg, ha középsulit kezdesz, az azt jelenti, hogy 14-15 éves vagy, ráérsz még sok dologra. Ha nem szeretnél kapcsolatot, mondj nemet. Ne arra gondolj, hogy nem akarsz a másiknak csalódást okozni vagy megbántani, ezért belemész olyanba, amiben nem vagy biztos.

A tanórákon viselkedj úgy, hogy már az elején pozitív benyomást tegyél a tanárokra, mert sokan úgy könyvelnek el egész tanévre, amilyen jegyet először szerzel, és teljesíts úgy, ahogy a képességeid engedik. Ha tudnál négyesre felelni, ne elégedj meg a hármassal. Ne add alább semmiképp! Itt már kicsit nehezebb dolgod lesz, mint eddig, de ezt nyilván tudod. Rendszeresen tanulj, ne csak a témazárókra, vizsgákra, mert így sokkal könnyebb lesz mindent csak átismételni. 

Ha "magányos farkas" vagy, ne tedd meg, hogy nem beszélgetsz senkivel, nem ülsz senki mellé. Nem kötelező barátkozni, de a minimális kommunikációt ne kerüld el.

Az iskolán kívüli programokon (persze csak amik nem kötelezőek) csak azokon vegyél részt, amelyikre szívesen mész. Ha másnap dolgozatot írsz, mérlegeld, hogy fel tudsz-e készülni úgy is, ha pár órával kevesebb időd lesz tanulni.

Viszont! Ha év közben váltasz sulit, vagy év elején de nem elsősként, akkor kicsivel nehezebb dolgod van még akkor is, ha könnyen be tudsz illeszkedni, könnyen tudsz barátkozni. Ilyenkorra már mindenhol vannak kialakult szokások, klikkek, mindenki ismeri a másikat, de általában befogadóak a közösségek.
Próbálj barátkozni, ilyenkor a legjobb apropó, ha azzal nyitsz, hogy megkérdezed, hol tartanak a többiek a tananyaggal, milyenek a tanárok, ki mit vár el, stb. A többi pedig majd szépen jön magától. Ha mégis úgy érzed, nem fogadnak be a többiek, írj, és segítek.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.