Ezeket készítsd, ha vendégeket vársz

12/07/2020

 Ha szokás nálatok családi eseményeket rendezni és mindent te szeretnél készíteni, akkor a mai posztom pont neked való




Egy korábbi posztomban (amit ide kattintva olvashattok) már írtam az esemény szervezés oroszlán részéről, itt viszont csak az ételekre, desszertekre fogok koncentrálni.

Leves

Mint ahogy a másik posztban is említettem, legegyszerűbb, ha húsleveset készítesz. Alig van, aki ne szeretné, ha mégis lesz ilyen, akkor ő nem eszik belőle. Zöldséget mellé add, ne hagyd a levesben, a benne főtt húsokkal ugyanígy járj el. Nem mindenki szereti őket. A levestésztával ne spórolj, de azért ne is álljon meg benne a kanál.

Főétel

Főételnek már a hagyományosnak számító rántott szelet, töltött- vagy "sima" sült csirkecomb szokott szerepelni. Ezek mind jók lesznek, de ha már panírozod a húst, néhány gombafejet vagy cukkinit is készíts mellé, mert nem biztos, hogy minden vendég húst fog enni. 

Ezek lényegében jolly joker ételek, mert nehéz elrontani, viszonylag gyorsan elkészülnek és szinte mindenki szereti.

Ha sok időd van, készíthesd gordon blue-t is, baconbe göngyölt csirkemellet, vagy borzas husit is. Mindhez jól illő köret a rizs, amit mindenképp fehérből készíts, még ha te nem is szereted.

Ha pörköltben gondolkodsz, galuskát (nokedlit) is készíts mellé, ne tésztát főzz.

Egytálételként szóba jöhet a brassói, amihez mindenképp tálalj savanyú vagy kovászos uborkát.

És ezzel el is érkeztünk a "kísérőkhöz". A felsoroltak közöl valamennyihez jól passzol a tartármártás, franciasaláta. Ezek mellett kínálj még az előbb említett uborkát, többre nincs is szükség. 

Felnőtteknél számolj 2-2 szelet/darab hússal, gyerekeknél egy darabbal. Pontosan határozd meg, hogy mikor fogsz tálalni, úgy időzítsd majd az ételt, hogy minél frissebb legyen. Na igen, de mi lesz az olajszaggal a házban? Ez ilyenkor egy ördögi kör, de van megoldás. Ha olyan a tűzhelyed, amin van melegen tartó funkció, nyugodtan használd. A leves fog a leglassabban kihűlni, ezzel nem is kell annyit foglalkoznod. Ha viszont minden kötél szakad, mikrózni még lehet. Viszont a sült krumplit szigorúan tilos, mert attól csak fonnyadt lesz, és az íze sem lesz olyan, mint frissen. Az ételszagot pedig mindenképp szellőztesd ki a házból!

Mint ahogy a másik blogon is írtam, mindenképp kérdezd meg, hogy valakinek szüksége van-e különlegesen vagy valamilyen mentesen elkészíteni az ételt, mert ezt különös gonddal kell megtenned!

"Kiöltözős" eseményeknél olyan ételek elkészítését javaslom, amikkel az emberek nem tudják "leenni magukat". Ritka, ha valaki visz magával váltóruhát, ha esetleg kap is kölcsönbe, ki tudja meddig lesz nála, elfelejti, nem felejti, stb.

Itt is leírom, hogy a terítéket akkor szedd össze, amikor mindenki végzett az adott fogással!

Desszert

A desszertet készítsd el előző nap, hogy arra már ne legyen gondod. Ha kiadós ebédet főztél, a desszert legyen könnyű, pl. valamilyen piskóta, esetleg kókuszgolyó, kuglóf, brownie, stb. Ezek egyébként nem igényelnek hűtést, így végig kint maradhatnak az asztalon (de, a kókuszgolyó hűtőbe való, viszont nem lesz baja 1-2 óra alatt).

Gyerekek

Ha gyerekzsúrt tartasz, akkor mini hot dogokat készíts, azt szinte minden gyerek szereti, de figyelj rá, hogy ne leveles tésztából készítsd, mert azzal könnyen összemorzsálhatják a lakást. Minél kisebb falatokat készítesz, annál jobb.
Ha ebédet is szeretnél nekik adni, akkor a rántott hús sült krumplival jó megoldás (persze előtte kérdezd meg a szülőket, hogy szereti-e a gyerek, ha nem, vagy nem ehet, akkor neki készíts valami mást).

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.