Így leszel tökéletes házigazda

7/03/2020
Eseményt rendezni nem mindig egyszerű, bármennyire is annak tűnik. Tippjeim segítségével te is tökéletes összejövetelt fogsz tudni rendezni

Egy családi esemény rendezése jó alkalom arra, hogy összehozd a családot, barátokat. Hogy biztosan minden zökkenőmentes legyen, csak kövesd a tanácsaimat, hogy mindenki elégedetten távozzon tőled és alig várja, hogy újból szervezz valamit.

Első és legfontosabb, hogy milyen alkalomból rendezel "partit". Évforduló, születésnap, névnap, ballagás, szalagavató, sikeres vizsga, stb. Ezek forgatókönyve szinte megegyezik, de mégsem ugyanolyanok.

Meghívás 


Ballagás, szalagavató
Sokan csak a szűk családot hívják meg ezekre az eseményekre, mert egyrészt az iskolákban véges létszámú ember fér el (főleg, ha az időjárás miatt zárt térben tartják), másrészt mert ez egy családi esemény.
Fontos már maga a meghívás módja. Sokan sajnos manapság ezt már nagyon félvállról veszik, mert nem tartják fontosnak, vagy mert természetesnek gondolják, hogy a meghívott úgyis ott lesz. Ezt a hibát semmiképp ne kövesd el, a meghívást úgy intézd, ahogy te is elvárnád a másiktól. Illik személyesen tenni, ballagásnál meghívóval és fényképpel, szalagavatónál ez nem szükséges. Tisztázd le, hogy lesz-e utána összejövetel, ha igen hol, lesz-e étel, ital, mert ha nem, akkor a vendégeknek érdemes otthon enniük indulás előtt. Beszéljétek meg, hogy hol találkozzatok, együtt mentek-e vagy ott találkoztok.

Házassági évforduló
Már nálunk is divat kerek vagy jubileumi évfordulókat ünnepelni a családdal, sőt, egyre inkább elterjednek az eskük megerősítései is. Ha ilyenre hívsz vendéget, szintén fordíts figyelmet a meghívásra, nem muszáj személyesen, de ne csak félvállról tégy róla említést egy beszélgetés alatt. Ha szertartás is lesz valahol, azt tudasd, hogy hol és mikor, valamint - mint előző esetben -, hogy hol találkoztok és utána hova tovább.

Születésnap, névnap
Ezekre az eseményekre a meghívást intézheted telefonon, üzenetben, de persze személyesen is. Ha ebédre hívsz valakit, pontosan mondd meg, hogy mikor tálalsz, vagy mikorra menjen az étterembe, ne kelljen az egész társaságnak várnia, főleg, hogy ilyenkor általában mindenki éhesen megy oda. Készülj arra is, hogy az ajándékokat el tudd helyezni, bármennyi és bármekkorák is lesznek. Főleg étteremnél fontos ez, hogy esetleg foglalni kell egy plusz asztalt is.

Esküvő
Sokan nem engedhetik meg maguknak, vagy csak nem akarnak nagy felhajtást, így szűk családi körben tartanak esküvőt. Itt főleg fontos a személyes meghívás, hiába is tartod régimódinak. Ilyen esetben érzik úgy a meghívottak, hogy valóban fontos és szeretnéd, hogy ott legyenek, ezért veszed a fáradságot, hogy személyesen felkeresed őket. A meghívón rajt vannak az időpontok, de aki szoros hozzátartozó vagy barát, úgyis először a házhoz fog menni, és onnan együtt a ceremónia helyszíneire, így beszéljétek meg, hogy nagyjából mikorra menjenek, főleg azok, akik segítenek majd valamiben.

Előkészületek


Fontos! Ha nem szívesen veszel részt ilyen családi összejöveteleken, beszéljétek meg, hogy fontos-e tartani. Különben nem fogod jól érezni magadat, és csak teher lesz számodra.

Habár ez eddig csak a bevezető volt, kissé hosszúra sikerült. Pedig próbáltam nagyon összesűríteni a mondandómat. Na de térjünk rá a fő témára.

Tudd, hogy hány emberrel kell számolnod. Fontos az ételek mennyisége és a székek száma miatt is. Tájékozódj, hogy van-e a leendő vendégeid között olyan, aki valamilyen speciális diétát, étrendet tart, esetleg van-e ételallergiája. Ilyenkor senki nem sértődik meg, ha rákérdezel, hogy mit szokott fogyasztani.

Nyilván egyértelmű, de azért leírom, hogy ne vállald túl magad, ne hívj túl sok vendéget, ha szűkös otthon a hely, nincs elég hely az asztalnál, vagy nincs elég nagy fazekad az ételeket elkészíteni.

Beszéld meg a családdal, kinek mi lesz a dolga. Ne a vendégek előtt derüljön ki, hogy pl. nincs otthon üdítő, mert nem beszéltétek meg, kinek a feladata. Figyeljetek oda mindenre: étel, ital (alkohol, alkoholmentes sör, üdítő, gyümölcslé és ásványvíz is legyen). Ha ti nem is kávéztok, lehet, hogy a vendégek étkezés után elfogyasztanának egyet, így mindenképp készülj akár instant kávéval, akár 3 az egyben, vagy 2 az egyben fajtával.

Ha dülöngél az asztal, még a vendégek érkezése előtt támaszd alá.

Az italokat úgy oszd el az asztalon, hogy mindenhol legyen egy-egy (egy szénsavas, egy gyümölcslé, egy ásványvíz, 2-3 doboz sör). A vendégek pedig már tudnak cserélgetni egymás között.

Főzés

Ezt a részt ugord át, ha úgy rendelsz ételt.
Ha már megvan a létszám, számold ki, hogy mennyi ételre lesz szükséged. Ezután írd össze, hogy mit szeretnél főzni. Ha teljes menüt kínálsz, akkor pl. a húsleves mindig nyerő ötlet, mert finom és egyszerűen elkészül. Húsnál számolj fejenként 2 szeletet vagy csirkénél 2 csirkerészt. Érdemes kétfélét készíteni, húst és húsmenteset. Viszont túlzásba se ess, 4-5 féle étel már túl sok a vendégeknek, mivel úgysem tudnak mindegyikből venni, így nehezen döntik majd el, hogy melyiket válasszák. Ez gyakran vezet némi megbánáshoz, hogy "jaj, mégis inkább abból ettem volna..." (nagyon ritka, ha később még eszik valaki az ebédből).
Főzéshez tippeket a másik blogomon találsz.

Helyszín

Fontos, hogy az esemény alatt ne szóljon a tévé, még akkor se, ha zenecsatornát választasz, mert előbb-utóbb úgyis lesz valaki, aki megunja és elkezd csatornát váltogatni. Egy családi esemény nem a közös tévézésről szól! Helyette készíts egy lejátszási listát olyan dalokból, amit feltételezhetően mindenki szeret, tehát inkább stílusfüggetlen legyen, vagy ha a vendégeid is szeretik a te stílusodat, akkor természetesen olyan zenéket állíts össze.

Ha kint tartod a bulit, gondoskodj róla, hogy eső esetén legyen fedél mindenki feje felett, egy hirtelen lehűlés esetén pedig tudj adni plédet vagy pulóvert a fázós vendégeknek. A nem kívánatos rovarokra is gondolj, legyen valamilyen szúnyogirtó kéznél. Természetesen, ha estébe nyúlik a rendezvény, megfelelő fényforrás is álljon rendelkezésre. Ezt mindenképp legalább egy nappal előtte ellenőrizd, legyen otthon plusz égő és hosszabbító, ha bármi közbejönne. Nagyon fontos, hogy a kinti élővilág gazdagsága miatt az esemény napján póktalanítsd az ülőhelyeket és a környezetet.

Legyen dohányzásra kijelölt hely és hamutál, vagy valami annak megfelelő.

Ha a házban lesztek, csukj be minden ajtót, ahová nem szeretnéd, hogy bárki bemenjen. Ez egyértelmű jelzés mindenkinek, mert a nyitott ajtók akaratlanul is vonzzák az embereket (pláne gyerekeket), de a tekinteteket mindenképp. 


Esemény

Vendégfogadás

Mire odaérnek a vendégek, teríts meg, ne akkor kelljen közöttük manőverezni a tányérokkal, főleg, ha gyerekek is vannak a vendégseregben. Ellenőrizd, hogy minden terítéknél legyen pohár és evőeszköz, szalvéta is. 

Ha a vendégek megérkeztek, mindenképpen menj ki eléjük, ne úgy állj hozzá, hogy "sokat jártak itt, betalálnak most is".

Várd meg, míg mindenki üdvözöl mindenkit, csak utána kínáld őket itallal, ropogtatni valóval. Hideg időben vegyétek el a vendégek kabátját, a végén pedig adjátok is oda nekik.

Ha nálatok nem szokás a házban cipőben lenni, akkor egyértelműen jelöld ki, hol vethetik le a vendégek a cipőiket, és gondoskodj vendégpapucsról is (lehet, hogy ti megszoktátok, hogy mezítláb vagy zokniban vagytok otthon, de gondolj arra, hogy nem mindenki ilyen, és sok olyan ember van - főleg nők -, akik hajlamosak felfázásra)!

Akár kint, akár bent vagytok, fontos, hogy mindenki tudja, hol ülhet le, hol a mosdó, melyik szappant használja, mibe törölje majd a kezét (tiszta, "friss" törölközőt vegyél elő). Fontos, hogy ha a házban teregetsz, ne legyen kint száradó ruha, legfőképp fehérnemű! 

Gyerekek

Még ha neked nincs is (vagy nem kicsi), gondoskodj róla, hogy ők se unatkozzanak. Nyomtass ki néhány színezőt, vegyél egy doboz színes ceruzát, vagy maximum nekik bekapcsolhatsz egy gyerekcsatornát, de szigorúan úgy, hogy rájuk tudjatok figyelni, főleg, ha törékeny tárgyak is vannak a szobában. Ilyenkor égő gyertyát ne használj hangulatként!
(Ha kifejezetten gyerekzsúrt tartasz, akkor találj ki jópofa játékokat, ami lefoglalja őket, ne hagyd, hogy egy percig is unatkozzanak.)

Étkezés

Ha többen ülnek az asztalnál, úgy oszd el az ételt, hogy ne kelljen az asztal egyik feléből a másikba adogatni a leveses és húsos tálakat. Mindenhol legyen minden, de sose tálalj abból, amiben elkészítetted az ételt! Ezek a savanyúságokra, salátákra is vonatkoznak. Mindenben legyen külön merőkanál vagy egyéb.

Ne forgasd a szemeidet, ha valaki összepiszkolja a terítőt.

Bátorítsd a vendégeket, hogy nyugodtan szedjenek repetát, ha még szeretnének enni.

Csak akkor szedd le az asztalt, ha már mindenki befejezte az evést. Én még étteremben sem szeretem, hogy amíg eszem, mástól már elviszik a tányért. Olyan érzést kelt, mintha siettetne a pincér. Vendégségben is tapasztaltam már ilyet, emiatt igyekeztem is befejezni az evést, ami persze nem is esett jól. 

Torta, sütemények

Változó, hogy ki mikor szolgálja fel a desszertet. Süteményt általában rögtön étkezés után, tortát viszont van, hogy később vágják fel. Én személy szerint azt javaslom, hogy rögtön étkezés után következzen mindkettő, mert akkor még mindenki az asztalnál ül, később viszont már nehezebb összeszedni a társaságot. 

Mielőtt az egész tortát felszeleteled, egyesével kérdezd meg a vendégeket, hogy ki kér. Nem biztos, hogy rögtön ebéd után mindenki enni fog (emiatt ne sértődj meg még akkor se, ha te készítetted), biztosíts lehetőséget, hogy később is kérhessenek.

A száraz süteményeket mindenképp hagyd az asztalon az esemény végéig!

Ha valamilyen krémes desszert van (mindegy, hogy süti vagy torta) figyelj oda, hogy mindenkinek legyen szalvétája, mert sokan már a főételnél a tányérral elvitetik.

Egyéb

Ha dekorációt is tervezel, az lehetőleg ne csak egyszer használatos legyen. A buli végén tedd el, hogy máskor is fel tudd használni. 

Gyakori probléma, hogy valakinél nincs zsebkendő. Gondoskodj róla, hogy mindig jól látható helyen, és mindenki számára elérhető legyen, hogy ne kelljen kérni.

Ne éreztesd a vendégekkel, hogy ideje távozniuk.

Sokakat nem zavar, viszont van, akit igen a részeg vendég. Sajnos előfordulhat, hogy néhány vendég emiatt idő előtt távozik, ami lássuk be nem túl jó dolog. Ha nagyon közeli személyről van szó, finoman megkérheted rá még a meghíváskor, hogy most kivételesen fogja vissza magát. Más esetben a te döntésed, hogy meddig hagyod az ivást, pl. töményet ne töltsetek túl gyakran (vagy egyáltalán ne, ha ti egyáltalán nem isztok) és sörből se vigyél be percenként.

Ha valaki nem kér valamit, ne erőltesd! Csak kellemetlen helyzetbe hozod a társaság előtt, főleg, ha még kérdezgeted is, hogy miért nem kér (főleg alkoholt).

Figyelj rá, hogy mindig legyen beszédtéma. Nem fog a társaság végig egymással beszélgetni, de ilyenkor te, vagy valaki más a családból néha menjen körbe, hogy mindenki jól érzi-e magát, nem kér-e esetleg valamit. Diákoknál kérdezhetsz a suliról (de persze csak finoman, ha tudod, hogy nem túl jó tanuló, akkor csak a tantárgyakról vagy a tanárokról), jolly joker téma mindig a munka (ha álláskereső is van a társaságban, ő igyekezni fog kimaradni ebből a beszélgetésből, nála semmiképp se kérdezz rá, hogy talált-e már valamit!), nyaralás, kirándulás, nők között receptek, viszont a politikát illik kerülni, mert komoly viták tudnak kialakulni, amit sokan nem szeretnek. Szintén tabu téma a betegség, mert nem biztos, hogy minden meghívott tud a másik bajáról, ha ilyen vendéged van, kérdezd őt négyszemközt, vagy egy másik alkalommal.

Ha valaki indulni szeretne, ne erősködj, hogy maradjon még, biztos okkal távozik, amit nem szeretne megosztani veled. Ilyenkor csak búcsúzz el és kísérd ki.

Ehhez kapcsolódik az utolsó pont, hogy minden vendégtől köszönjetek el és valaki kísérje ki őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.