Zsíros a bőröm vagy sem? Kombinált, vagy sem?

Ez a legnehezebb kérdés bőrtípus meghatározásánál. Nagyon nehéz meghatározni, hogy valakinek olajos, vagy korpás szeboreás a bőre. Bár mindkettőről írtam már külön-külön, úgy éreztem, fontos lenne egy összehasonlítás a könnyebb felismerhetőség érdekében.
Ami miatt nagyon nehéz megkülönböztetni őket, az az, hogy mindkét bőrtípusnál olajosan fénylik a bőr a faggyútúltengés miatt. Ezért van az, hogy sokan azt hiszik, hogy a zsírosnak vélt bőrt szárítani kell, pedig ez messze nem igaz!
Lássuk az alapvető különbségeket, amik alapján könnyen meg lehet különböztetni a 2 bőrtípust egymástól.

  • Az első és legfontosabb, hogy miután megmostad az arcod, nézd meg, hogy húzódik-e vagy sem, illetve, hogy mennyi ideig. Ha száraznak érzed hosszabb időn keresztül, akkor korpás szeboreás bőröd van, sok esetben egy kis felszíni vízhiánnyal. Ha mosdás után perceken belül újra csillogni kezd az arcod, akkor viszont valószínű, hogy olajos szeboreás a bőröd.
  • Másik árulkodó jel a pattanás/mitesszer. Míg korpás szeboreánál a mitesszer az uralkodó, addig olajos szeboreánál a pattanások (jellemzően piros, gyulladt, sok esetben fájdalmas formában) vannak jelentős többségben. Természetesen mindkettőnél lehetnek átfedések, tehát egy zsírosabb bőrnél is előfordulhatnak mitesszerek, és fordítva. Mint megtanultuk a részletes ismertetőmből, ezek a bőrproblémák leginkább a szeboreás területeken, tehát homlok-orr-áll (t-vonal) fordulnak elő. Az arc többi része normál vagy vízhiányos, ezért nevezzük kombinált bőrtípusnak.

Ezzel el is érkeztünk egy újabb problémához, mégpedig a kombinált bőrhöz. Az előző bekezdésből láthatjátok, hogy nem csak az a kombinált bőrtípus, ami a köztudatban is szerepel, miszerint a t-vonalban zsíros, a többi részen száraz, mert bár ez igaz, de láthatjátok, hogy ennek is van még egy változata, így a kombinált bőrre való termékeket fokozott óvatossággal kell használni (bár én nem igazán szoktam ajánlani senkinek, hisz egy termék nem tud megbirkózni 2 különböző bőrtípussal, mert mindegyiknek más hatóanyagokra és vitaminokra van szüksége).

Ha további kérdésetek van ezzel kapcsolatban tegyétek fel nyugodtan, mindenre válaszolok :)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.