Glamour, Joy napok 2019 ősz - a másik oldalról

Eddig csak beszámolókat írtam a Glamour napokról, de most elérkezettnek látom az időt, hogy egy kicsit más szemszögből is megosszak veletek néhány momentumot.

Évek óta dolgozom eladóként, de most olyan üzletben, ahol durván érintettek vagyunk a Glamour és Joy napokkal.

Korábban már megírtam, hogy lehet a legkevesebbet költeni ebben a nagy felhajtásban. Ha kicsit szemfülesek vagytok és megfigyelitek, ilyenkor az üzletekből "eltűnnek" az amúgy szokásos heti vagy havi akciók. Hogy miért? Nagyon egyszerű. Mert a kuponokat nem lehet összevonni az akciókkal, de erre nem figyel oda senki. Nagyon sok termékre csupán 20-25% kedvezmény jár, ami - lássuk be - egy átlagos akciónak felel meg, ami általában állandó az üzletekben. Gondolok itt most tusfürdőkre, testápolókra, takarítószerekre, stb. Sokan mégis rengeteget megvesznek ezekből is, mert így milyen olcsó, most mennyire megéri. Pedig ilyenkor ezek teljesen feleslegesek, mert úgyis hetekig fognak állni a polcon, szekrényben, mire használatba veszik őket. Addigra viszont újból akciósak lesznek a boltokban. .Nehéz ellenállni? Vagy mi az oka a felesleges költekezésnek? Érdemes lenne egyszer azt is kiszámolni, hogy egy átlagos akcióban mennyit spórol az ember. Minden terméknél ott van az eredeti ár és az akciós. Valószínű sokan meglepődnének..

Másik dolog az emberek viselkedése. Általában sokan amúgy is idegesek, ingerlékenyek, ha boltba kell menniük, de ilyenkor meg pláne. Tetézi a bajt a tömeg, a sorbanállás, esetleges készlethiány, és mindez persze az eladók hibája. Mert minden rajtunk csattan. Amihez jó képet kell(ene) vágnunk. Sok "kedves" vásárló egész egyszerűen nem veszi emberszámba az eladókat, úgy beszél velünk, mint egy darab sz...al (már bocsánat), és nem érdekli, hogy ezzel mit okoz a másiknak. Ja, hogy nem kell komolyan venni? Tényleg nem, de sok érzékeny lelkű ember van, aki bizony ezt magára veszi, és többek között emiatt utál bejárni dolgozni. Most persze jöhet az, hogy az eladók se jobbak, ők is tudnak bunkók lenni, stb. Igen, van ilyen, én is tapasztaltam ezt, mindenhol vannak példák és ellenpéldák. De sajnos amíg ember az ember, addig ezt a viselkedést nem hajlandó elhagyni, sőt, vannak, akik ebben élik ki magukat, hogy az eladókat, felszolgálókat, szolgáltatókat (még a tanulókat is!) lényegében földbe döngölik. Igazán büszkék lehetnek magukra...

Inkább hagyom is ezt a témát, mert a végén még olyat írok, amint sokan felháborodnának. Lényeg a lényeg, figyeljünk arra, hogy ezeken a napokon mit veszünk meg és mit nem, mert nagyon könnyű feleslegesen költekezni, és olyan dolgokat megvenni, amire semmi szükség.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.