DIY: Lakkzselé lábon

Ahogy közeledik a jó idő, egyre kerülnek elő a szekrények mélyéről a nyitottabb ruhák, lábbelik. Ilyenkor sokan festik a lábukon a körmöt, ki hagyományos körömlakkal, ki tartósabb megoldással. Én ezutóbbit mutatom be ebben a bejegyzésben.


Természetesen az első és legfontosabb azzal kezdenem, hogy ez csupán a legutolsó, "dekorációs" része a lábápolásnak, mert előtte még sok munka van - főleg, ha télen néhányan elhanyagolták a pedikűrt. Erről itt írtam részletesen. Szerintem mindenki egyetért velem abban, hogy nem túl esztétikus egy láb, ha ki van lakkozva a köröm, de látszik alatta a gomba, vagy a sarok bőre teljesen be van repedezve. Pedig sajnos túl gyakran látni ilyet.

Szóval ha ezen már túl vagyunk, jöhet a lakkozás. A hagyományos körömlakkot nem fogom leírni, azt talán mindenki tudja használni, hanem a címben is szereplő géllakkozást fogom bemutatni. Ez is már széles körben elterjedt, hisz ma már bárhol beszerezhető egy lakkzselé-készlet.

Első lépés a köröm tisztítása, fertőtlenítése. A körömformázást (vagyis rövidítést) fürdés/zuhanyzás után érdemes elkészíteni, mert olyankor a köröm kellően felpuhul, könnyebb vágni. Ez is egyénfüggő, hogy ki vágja, ki reszeli. Akinek benövésre hajlamos a körme, az természetesen ne vágja magának! Szintén fontos szempont, hogy csak a köröm rövidítését szabad fürdés után megcsinálni, a zselézést nem, mert a felpuhult körömre nem tapad kellőképp az anyag!


Szóval fertőtlenítés után jöhet a felület mattítása, ezt egy drogériában kapható finom szemcséjű reszelővel lehet elvégezni. Ezután jöhet a vízelvonó, tapadáselősegítő, ami a kezdőkészletekben nincs benne, és persze szinte sehol nem írják le, hogy ezeket is kell használni. Ujjelválasztót sose használok, mert bőven elég papír- vagy vattadarab.

Jöhet az alapréteg vékonyan, majd 2-3 perc köttetés lámpában. Nagyon kell vigyázni, hogy az anyag ne érjen hozzá a bőrhöz sehol, ne folyjon el, különben fellevegősödik a zselé!

Erre jön a szín annyi rétegben, amennyiben szükséges (ez a anyag fajtájától függ), rétegenként 2-3 perc köttetés. Itt főleg fontos, hogy vékony rétegben vigyétek fel az anyagot, mert néhány zselé megráncosodik, ha kicsit is vastagabban van felkenve.


Legvégül jöhet a fedőréteg , és 3 perc a lámpában.

Ha szeretnétek mintát festeni vagy matricát ragasztani, akkor a fedőréteget köttetés után egy bufferrel (vastag tégla alakú reszelőtömb), mattítsátok meg azon a körmön, amelyikre a minta kerül (lábnál ez a nagyujj szokott lenni), majd a minta felkerülése után jöhet egy újabb fedőréteg 3 perc köttetéssel.

Ezek a hagyományos géllakkozás lépései voltak, de már van olyan márka, amelyik kifejlesztett sokkal kevesebb lépésből álló terméket is.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.