Könyv: Budai Lotti - Rizsporos hétköznapok

5/26/2020

Az előző könyves élménybeszámoló sikere után úgy gondoltam, megpróbálok írni még egyet egy olyan könyvről, ami olvasás közben nagyon a szívemhez nőtt

Már nem tudom kinél láttam ezt a könyvet, de emlékszem, hogy rögtön megtetszett, és már kerestem is rá, hogy miről szól. Nagy szerencsém, hogy Álomgyáros, mert mindenképp szerettem volna tőlük rendelni, ráadásul pont azon a napon sikerült ezt összehoznom, mikor ez a könyv féláras volt.

"Gondolta volna, hogy a 18. században a hölgyek legyezőjükkel küldtek titkos üzenetet hódolóiknak? Vagy hogy az első melltartók az 1800-as évek elején végső soron a francia forradalomnak köszönhetően jelentek meg? Hogy kétszáz évvel ezelőtt a fogkefék vaddisznósörtéből készültek, és hogy a bugyi mint ruhadarab majd ezer évig nem is létezett? A Rizsporos hétköznapok gyönyörű képekkel illusztrált lapjain ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel találkozhat az olvasó, hisz ez a könyv - vagy inkább album - a divat- és testkultúra történeti gyűjteménye. De annál mégiscsak több: egy könyv, amely egyszerre szórakoztat és hozza közelebb, teszi átélhetőbbé az olvasó számára a történelmet. Azt a történelmet, amely kimaradt a tankönyvekből, a mindennapok történelmét. Koncentrálva ebben a kötetben elsősorban a 18-19. századi hölgyek budoár- és divattitkaira, hétköznapjaira, azokat a divat és a művészet szépségén, illetve a régi szokások báján keresztül bemutatva... És persze egy kis rizsporral meghintve.


Budai Lotti öt éve elindított Rizsporos hétköznapok című blogját tízezrek olvassák, és a blog Facebook-oldalát több mint 12 000-en követik nap mint nap. Az ott megjelenő tartalmak kiegészítése és újragondolása ez a gazdagon illusztrált, szemet gyönyörködtető kiadvány. A szerző korábban megjelent romantikus történelmi kalandregényei a garancia, hogy ezt a témát is szórakoztató formában tárja az olvasók elé."


Amint a kezembe vettem, rögtön belelapoztam és azonnal elvarázsolt. Az 1730-as években, a rokokóval irányzattal kezdődik a leírás, és szépen sorban haladva mutatja be a korok legjellemzőbb divatját, szokásait, a nemesi hölgyek trükkjeit. Részletesen leírta hogy készültek - és főleg mennyi idő alatt! - a kort leginkább jellemző frizurák, milyen sminktermékeket használtak, mit rejtettek a retikülök, hány rétegből álltak a mesés ruhaköltemények. Arról nem beszélve, hogy sokszor mennyi időt vett igénybe a reggeli készülődés. Sokszor én is meglepődtem, hogy a ma természetesnek vélt szépségápolási termék már több száz évvel ezelőtt is létezett, sőt, ugyanúgy a mindennapi szépségápolási rituáléhoz tartozott, mint ma.

Szuper leírások gyönyörű képekkel illusztrálva, kötelező mindenkinek, akit kicsit is érdekel a divat és/vagy szereti a történelmet, mert ezeket a dolgokat a suliban nem tanítják.

Érdemes naponta figyelemmel kísérni az Álomgyár webshopját és Facebook oldalát, mert rendszeresen írják mikor milyen akcióik vannak.

Most már hivatalos, hogy októberben érkezik a második kiadás, alig várom már. Érdemes Lotti Facebook oldalát is követni, mert sok jó dolgot megoszt nap, mint nap.

Ti olvastátok már?


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.