"Miért kellene pedikűröshöz mennem?"

5/19/2020
"Miért menjek pedikűröshöz, hisz én is le tudom vágni a körmeimet!" Ebben a bejegyzésben megtudjátok, hogy miért nem.
Először is fontos tisztázni, hogy sokan még mindig nem tudják, mit is csinál egy pedikűrös. Nem csak körmöt vág és sarkat reszel.

Hogy miért most hozom ezt a bejegyzést? Mert enyhítenek a karanténon, mindenki megindul, az idő pedig lassan átfordul nyárba. Egyre inkább előkerülnek a papucsok, szandálok, amiből szinte az egész lábfejünk kilátszik. Ezért is fontos, hogy ápolt legyen.

Nem egyszer láttam, hogy csinos, jól öltözött nők repedt sarokkal, lepattogzott körömlakkal, gombás lábkörömmel vesznek fel nyári lábbeliket, mintha nem is érdekelné őket, hogy néz ki a lábuk. Mintha az nem is hozzájuk tartozna. Ebből kiindulva felesleges hajat mosni, tiszta ruhát felvenni, hisz ugyanaz. Ja, hogy mégsem...??

De miért van ez? Miért hanyagolják el olyan sokan a lábukat? Hisz az egyik legfontosabb részünk, sokan viszont ezt egyáltalán nem értékelik.

A láb elhanyagolása sok szépészeti és egészségügyi problémához vezethet. Leginkább akkor, ha a láb huzamosabb ideig van szoros, zárt cipőben, főleg, ha annak a mérete rosszul lett megválasztva. Ilyenkor könnyen alakul ki körömbenövés, tyúkszem, egy rosszul szellőző cipőben pedig lábgomba. Ezeket (is) könnyebb megelőzni, mint kezelni. De ha a munka miatt arra kényszerül valaki, hogy napi sok órában zárt cipőben legyen, akkor a lábápolásra különösen oda kell figyelni! Viszont ha már megtörtént a baj, akkor semmiképp ne álljon neki otthon piszkálni senki a problémás részt, főleg a benőtt körmöt és a tyúkszemet!

Benőtt köröm esetén nagy a valószínűsége, hogy bent marad a köröm sarka, ami további, erőteljesebb gyulladáshoz vezet, amit már nem tud a pedikűrös sem fájdalom nélkül kezelni (sőt, gyulladásnál hozzá sem fog nyúlni). Már ha egyáltalán eljut valaki pedikűröshöz. Számomra érthetetlen módon valamiért egyszerűbbnek tűnik az embereknek, hogy azonnal sebészhez forduljanak, ahol lekapják a körmüket, ami nem biztos, hogy szépen fog visszanőni, de ha igen, semmi garancia arra, hogy nem fog újra benőni. Pedikűrös viszont a benőtt körmöt nagyon szépen ki tudja emelni, sőt, a későbbi benövést is tudja kezelni egy, a fogszabályzó elvén alapuló eszközzel, ami nem egy mai találmány, mégis alig ismerik.

Tyúkszemet sem könnyű kezelni, ha már kialakult, mert a boltban található tapaszok, krémek, stb. nem tudják olyan mélyen kifejteni a hatásukat, amilyen mélyre egy tyúkszem nyúlhat. Ha benn marad a "csúcsa", ugyanolyan fájdalmas, mintha hozzá se lett volna nyúlva. Pedikűrös pedig speciális eszközzel, megfelelő tudással ezt ki tudja szedni.

Még egy egyszerűnek tűnő bőrkeményedés eltávolítása sem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Pengével szigorúan tilos (lenne) hozzányúlni, mert sokan azt hiszik, hogy azzal milyen szépen meg tudják csinálni a sarkukat, de könnyű túlzásba esni, ami csak még vastagabb bőrt eredményez, ami rendre berepedezik, ezt viszont már nagyon hosszadalmas kezelni. Volt már ilyennel dolgom pedikűrös pályafutásom során, a harmadik alkalommal látszott csak a vendégem egészséges bőre. (Természetesen azóta ugyanúgy pengével kezeli a lábát.)

Ti jártok/jártatok pedikűröshöz?



Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.