5 tipp a jó önéletrajzhoz

Egy korábbi cikkemben, amiben az álláskeresési szokásokról írtam (ide kattintva elolvashatod) említettem, hogy érkezem egy cikkel, amiben az önéletrajz készítéshez adok tippeket.


Kezdjük azzal, hogy ha odaírod egy Facebook hirdetés alá, hogy "érdekel, önéletrajzzal rendelkezem", az nem jelent semmi (és értelme sincs). Sok helyen még mindig ragaszkodnak az Europass önéletrajzhoz, ami kinézetét tekintve csak egy kitöltött sablon, semmi egyediség nincs benne, sem más egyedi tartalom. Én sokkal jobban preferálom az egyedi készítésű önéletrajzokat, ezért Europassból eddig összesen csak egyet adtam be, amikor kifejezetten azt kérték. 


1. Alapok

Először is nézd meg, hogy milyen önéletrajzot kérnek a hirdetésben. Ha Europasst, akkor készíts olyat. Ha kézzel írottat, akkor pedig olyat. Másik fontos szempont a helyesírás. Nem vet rád jó fényt, ha még a nevedet sem tudod jól leírni. A formázás szintén fontos, ne legyen egybefüggő, és jól ki lehessen venni minden fontos adatot.

Na, de lássuk a lényeget. Akármilyet is készítesz, tudnod kell, hogy mit tartalmazzon:


2. Személyes adatok

Ugye ezek nélkül semmi értelme beadni a jelentkezést, hisz ha megfelelsz, nem tudják milyen elérhetőségen keressenek fel. Mit írj tehát bele: teljes (és lánykori) név, születési hely és idő, lakcím, telefonszám, e-mail cím.


3. Végzettség

Külön szokták felírni az iskolákat és a tanfolyamokat. Megoszlanak a vélemények, hogy a középiskolai végezettség kell-e, azt viszont nem teszik hozzá, hogy ez csak abban az esetben nem fontos, ha van (több) felsőfokú végzettség, ami szükséges is a betöltendő álláshoz. Ilyen esetben valóban felesleges beleírni a középiskolai védettséget, kivéve (szerintem), ha ott más területen tanultál, mint utána. Akinek viszont az a legmagasabb iskolai végzettsége, természetesen mindenképpen írja bele (ugyanígy, ha csak 8 általánossal rendelkezel)

Az iskolai végzettségeket fordított sorrendben kell leírni (tehát kezdd azzal, amit legutoljára elvégeztél), milyen iskolában, milyen szakon, mettől-meddig. 

4. Jöhetnek a szakmai (munka) tapasztalatok

Szintén fordított sorrendben írd bele, kezdd a legrégebbivel (aktuálissal), majd fejezd be azzal, amit legrégebben dolgoztál. 

Ha pályakezdő vagy, nyilván ez a szakasz kimarad. Ha viszont diákmunkában dolgoztál valahol, mindenképp említsd meg. 

Természetesen írd bele azt is, hogy az adott helyeken mit dolgoztál, meddig voltál ott, milyen felelősségi köreid voltak.

Fontos, hogy csak valós információkat írj tapasztalathoz, hazudni felesleges, mert előbb-utóbb úgyis kiderül.


5. Ezután jöhetnek a személyes képességek

Mik is ezek? Pl. önállóság, tanulékonyság, utazási hajlandóság, stb. Ide mindent írj bele, ami rád jellemző, az őszinteség természetesen itt is fontos.

Még azt is fontos beleírni, ha rendelkezel jogosítvánnyal vagy valamilyen nyelvtudással.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.