Körmözzünk :)

4/08/2013
Manapság rengeteg nőnek/lánynak műkörme vagy géllakja van, de akadnak néhányan, akik továbbra is lakkozással díszítik a körmüket. Nekik fogok egy kicsit segíteni :) Ebben a cikkben lakkozásról és körömdíszítési technikákról fogok nektek írni, amit ti is könnyedén használhattok otthon.


Kezdjük egy kis anyag- és eszközismerettel.
Körömvágó eszközök: ez lehet olló vagy csipesz, mindkettő ugyanarra való, de valakinek ez, valakinek az a kényelmesebb, mindenkinek a saját tapasztalata és ügyessége határozza meg, hogy melyiket használja.
Bőrfeltoló-kaparó: ezt az eszközt nem csak műkörmösök és manikűrösök használhatják, hisz a letapadt körömbőrt mindenki eltávolíthatja magának, de használatakor fokozott figyelemre van szükség. Először nagyon óvatosan toljuk fel a letapadt bőrt, majd ha ez teljesen nem sikerült, akkor a maradékot felkaparhatjuk. Ezt a műveletet egy narancsfa-pálcával is végezhetjük (sokkal olcsóbb megoldás).
Reszelő: alapvetően 3 féle reszelő közül választhatunk: fém, papír, üveg. Mindegyiket használhatjuk természetes körömre, én személy szerint az üveg- és papír reszelőt részesítem előnyben. Papírreszelőnél nagyon figyeljünk a szemcsézetre, hogy minél finomabb legyen, mert a durva reszelők nem erre valók (drogériában vásárolt reszelőknél ilyen probléma nincs, inkább a neten vagy fodrászkellékesnél találhatóknál legyünk figyelmesek).
Buffer: a legfinomabb szemcséjű "körömreszelő", ami nem a köröm rövidítésére szolgál, hanem esetünkben a körömfelülete előkészítésére a lakkozáshoz.
Lakklemosó: az alapvető funkcióján kívül ezzel tudjuk zsírtalanítani a körmöt, mielőtt nekiállunk a műveletnek.
Körömlakk: a körömlakkot elsősorban a köröm díszítésére használjuk, emellett védi a körmöt a környezet hatásai ellen. Nem kell a legdrágább lakkot megvenni, mert az általános tapasztalatok azt mutatják, hogy nem minden esetben jobbak és tartósabbak, mint olcsóbb társai (kísérletezgetni sok esetben drága mulatság lenne).

Díszítők:
A kész, lakkozott körmöt rengeteg mindennel díszíthetjük: akár másik körömlakkal, akár akrilfestékkel, kövecskékkel, csillámmal, stb. stb.
Nézzük először a "beépíthető" díszeket, amiket még a fedőlakk alá kell tennünk:
csillámpor: gondolom ezt senkinek sem kell bemutatni, akár egy ecsettel, akár a narancsfa pálcáddal szórod a körmödbe, mindegyik megoldás jó. Ha mintázni akarsz vele, pl. csíkokat húzni, akkor egy vékony ecsetet márts bele egy színtelen lakkba, majd a csillámporba, és kezdheted a festést.
glitterek: hasonlóan működnek, mint a csillámpor, csak ezek sokkal nagyobbak
 matrica: személyes tapasztalatom, hogy a kész köröm felszínén nem tapad olyan jól, így nem árt egy réteg színtelen lakkot rákenni (bár ha extra tartást szeretnétek, akkor műkörömragasztóval ragasszátok fel).

akrilfesték: vizes bázisú festék, melyet körömdíszítésre használunk. A festékek vízzel hígíthatók, és keverhetők egymással, így elegendő csupán az alapszíneket megvenni. Használatakor várjuk meg a teljes száradást, utána fedjük be a teljes körmöt színtelen lakkal (fontos, hogy legyen a mintán "védőréteg", különben víz hatására lekopna a festék)

akrilfestékkel készült minták
díszítő ecset: akrilfestékhez vékony, lehetőleg természetes szőrből készült ecsetet használunk. Ilyen fodrászkellékesben vagy interneten tudsz venni.
díszítő kövek: számtalan színből tudsz választani, rengeteg helyen beszerezhetők. Minőségileg is vannak különbségek, van a drágább, Swarovski kő, és van az olcsóbb sima díszítő kő. Ezt már a legfelső rétegre kell tenni, akár beleköttetni, akár műkörömragasztóval ráragasztani (ez utóbbi a tartósabb).

És most eme hosszú bevezető után kezdjünk bele a lakkozásba.

  1. Zsírtalanítsuk a körmöt a lakklemosóval
  2. Toljuk vissza finoman a letapadt körömbőrt (vannak szerencsések, akiknek ez a lépés kimarad)
  3. Formázzuk a körmöt
  4. A bufferrel nagyon finoman és óvatosan mattítsuk a köröm felületét, ne maradjon fényes rész (ezt a műveletet reszelővel semmiképp se csináljátok!)
  5. Jöhet az első réteg: én nem mindig szoktam alaplakkot tenni, de sötét színeknél (és legfőképp a pirosnál) ajánlatos ezzel kezdeni
  6. Az alap teljes száradása után vigyük fel 2 rétegben a színt (fontos, hogy mindkét réteg megszáradjon)
  7. Most jöhet a díszítés, majd fedőlakk
  8. Végül kenjünk bőrápoló olajat, ami puhítja és táplálja a köröm körüli bőrt



Még egy fontos dolog: lakkozásnál a köröm élét is vonjuk be a festékekkel, így tartósabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.