Szőrtelenítés 4. rész - Tartós szőrtelenítés I.

Manapság egyre elterjedtebbek a tartós szőrtelenítési eljárások, ám sajnos sokan vannak, akiknek nem, vagy csak részben hozza a várva-várt eredményt.

Lássuk őket egyenként:

Elektrolízis: tűvel történő szőrtelenítés, több, mint 100 éve van jelen a kozmetológiában. Ennél az eljárásnál egy vékony tűt vezetne közvetlenül a szőrtüszőbe, ahol kiégetik a hajhagymát. Ez fájdalommal, és sok esetben hegesedéssel jár, ezért ma már egyre ritkábban használják. Itt lényegtelen, hogy a szőrnövés melyik fázisában végzik a műveletet.

Lézeres szőrtelenítés: csak a szőr növekedési fázisában hat, így a kezelés előtt otthon el kell végezni a szokásos szőrtelenítési műveletet (borotva, gyanta, stb.). Minél világosabb a páciens bőre és minél sötétebb a szőre, annál látványosabb és eredményesebb a kezelés, mivel a lézer által kibocsátott fény a hajhagymában égeti ki azt. Ez is némi fájdalommal jár, viszont nincs hegesedés, mert a szőr környezete nem sérül. Kezelés előtti hetekben kerülni kell az erős napsugárzást és a szolárium használatát. A kezelés időigényes, és drága, valamint nem válik be mindenkinél.

IPL (villanófényes szőrtelenítés): ez a legelterjedtebb tartós szőrtelenítési eljárás, lényegében a lézer továbbfejlesztett változata. Ugyanazon az elven működik, de egyszerre nagyobb felületen lehet végezni a kezelést, így sokkal gyorsabb, de fájdalom itt is fennáll, valamint nagyobb a bőr sérülésének esélye. Szintén csak a növekedési fázisban hat. Szintén nem túl olcsó.

Ma már vannak otthonra kapható IPL készülékek, amit két okból sem ajánlok: egyrészt, mert iszonyú drágák, másrészt mivel otthon bárki használhatja, nincs akkora hatékonysága, mint egy szakembereknek készült gépnél, egyszerűen azért, mert - mint a professzionális arcápolóknál - a gyár nem tudhatja, hogy ki hogyan fogja használni, betartja-e az előírásokat, és nem vállalják a felelősséget az esetleges károsodásokért.

Mindkét lézeres eljárást többször kell megismételni a tartós, bár nem végleges eredmény érdekében.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.