Szőrtelenítés 3. rész - gyantázás

4/26/2013
Sok furcsaságot és érdekességet olvasok nap, mint nap a gyantázásról. Sokan nincsenek tisztában a legalapvetőbb dolgokkal, így teljes kudarcként élik meg a folyamatot. Most leírok mindent, amit erről a témáról tudni érdemes.


Többféle gyanta kapható:

  • patronos
  • hagyományos (kézzel vagy spatulával kenhető)
  • méz alapú
  • cukorgyanta
  • és a boltokban kapható (általában semmire se jó) hideggyanta csíkok


Melyik a jobb?
Az, hogy ki melyik gyantát választja attól függ, hogy melyik területen szeretné használni, illetve, hogy mennyire érzékeny a bőre. Nagyobb felületeken (láb, kar, mellkas, hát) praktikusabb a patronos, ebből már rengeteg fajta létezik. Személy szerint karra és mellkasra érzékeny bőrre való gyantát javaslok, mert ezek a területek szoktak leginkább kényesek lenni.
Kisebb felületen is nyugodtan lehet használni a patronost, mert lehet kapni pici (15 ml-s) kiszerelést is, pici, arcra való görgős fejjel. Ezt tudjuk használni arcon (bajusz, szemöldök, pajesz), és bikinivonalon.
Cukorgyantát mindenki el tudja készíteni otthon, rengeteg videó és leírás van róla, így erre külön nem térek ki. Ez használható mindenhol, hisz természetes anyagokból áll, így nincs irritáció.

Otthon vagy kozmetikában?
Másik probléma, hogy nekivágjunk-e otthon, vagy inkább bízzuk szakemberre. Én azt mondom, hogy először mindenki menjen el kozmetikushoz, mert nem tudhatja, hogy hogy reagál a bőre (és ő maga) a gyantázásra, és főleg sokan neki sem tudnak állni. Ott látni lehet a megfelelő mozdulatokat, előkészületeket és utóápolási módokat, amik mindenkinek nagy segítséget jelentenek. Arról nem is beszélve, hogy minden testrészen másképp kell gyantázni, ami nagyon fontos.

Mi kell hozzá?
Ha úgy döntünk, hogy otthon gyantázunk, akkor az első vásárlásnál mindenképp azt javaslom, hogy fodrászkellékesben vegyük meg a hozzávalókat, mert ott nagy a választék, és az eladó segíteni tud. Sokszor olvasom, hogy mikróban, meg itt-ott melegítik fel az emberek a gyantát. Szerintem aki rendszeresen otthon szeretne gyantázni, mindenképpen ruházzon be egy patronos gyantamelegítőre, hisz egyszer kell csak megvenni, és nem drága (2-3000 Ft). Ez azért jó, mert végig egyenlő hőmérsékleten tartja a gyantát, nincs túlmelegedés, így elkerülhetők az égési sérülések. Legyen mindig otthon hintőpor, amit gyantázás előtt tudsz használni, ill. kell még gyantalemosó olaj, bőrnyugtató krém, gyantalehúzó csík, valamint tonik fertőtlenítésre.

Hogy álljak neki? (hagyományos, patronos gyantánál!)
Az első és legfontosabb, hogy megfelelő hosszúságú legyen a szőr, hogy ki lehessen tépni. Ez általában 5-6 mm. Második legfontosabb, hogy ne legyen krém (pl. testápoló) a bőrön, mert akkor nem tapad a gyanta. A művelet előtt tonikkal fertőtlenítsd a bőrt, majd hintőporozd le. A felesleget óvatosan söpörd le, majd vidd fel a gyantát a szőr növekedésével megegyezően, majd a csíkot simítsd rá, az egyik kezeddel húzz ellent (kivéve persze kar gyantázásánál), majd a másik kezeddel egy határozott mozdulattal rántsd le a papírt. Miután végeztél, ismét tonik, majd gyantalemosó olajjal kend be a bőröd, hogy a gyanta maradékát eltávolítsd, a felesleget töröld le, és nyugtató krémmel kend be a felületet.

Miért nem jön ki minden szőrszál?
Sokszor előfordul gyantázásnál, hogy néhány makacs szálat nem tudunk kitépni. Ha csak 1-2 kósza szőrszálról van szó, azt gyantázás után csipesszel távolítsuk el, viszont ha több marad egy helyen, annak több oka lehet: túl rövid a szőr, vagy túl erős. Mindkét esetben várnunk kell(ene), amíg kicsit megnő, így nem lesz gond. Viszont sokszor ugyanarra a részre ne húzzuk a gyantát, mert csak feleslegesen kínozzuk meg a bőrt.

Mi a teendő gyantázás után?
Gyantázás után legalább egy napig tilos szoliba, strandra, szaunába menni, mert gyantázás során mikrosérülések keletkeznek a bőrön, valamint a legfelső szaruréteg (hámréteg legfelső, hámló rétege) eltávolítása miatt csökken a bőr ellenálló képessége, így nő a fertőzésveszély is.

Miért pattogok ki gyantázás után?
Nos, ennek több oka lehet. Az első, hogy érzékeny a bőröd a gyantára. Ilyenkor nyugtató krém, ill. kamillás borogatás jót tesz neki, de ha pl. az érzékeny bőrre való gyantánál is fennáll ez a helyzet, akkor mindenképp próbáld ki a cukorgyantát.
Másik oka a nem megfelelő eljárás. Fontos, hogy a gyanta fajtájának megfelelően vidd fel majd tépd le a gyantát (hagyományosnál szőrnövéssel megegyezően visszük fel, és ellentétesen tépjük le, cukor ill. mézemulziós gyantánál pont fordítva, szőrnövéssel ellentétes irányban visszük fel, majd szőrnövési iránnyal megegyezően tépjük le).

Miért vannak kék-zöld foltok másnap a gyantázás helyén?
Ezek külső behatás következtében alakulnak ki, vagyis ha gyantázáskor megrántod a bőrödet. Fontos, hogy mindig húzz ellent, mielőtt letéped a gyantát. Karnál meg úgy helyezkedj, hogy minél jobban megfeszüljön a bőröd, ha ez nem megy, kérj meg valakit, hogy tépje le neked a papírt.

Mit csináljak a szőrbenövéssel?
Gyantázás előtti tusolásnál radírozd le a bőrödet, vagy mosakodj meg egy szivaccsal, ha nincs mélyen a szőr, akkor ezáltal sokat segíthetsz. Ha mélyen van a benövés, és esetleg be is van gyulladva, semmiképp ne állj neki otthon kipiszkálni, mert nagy valószínűséggel csak rontasz a helyzeten. Keress fel egy kozmetikust, aki szakszerűen eltávolítja majd.

Fontos! Ha leégsz a napon vagy a szoliban, tilos gyantáztatni, mivel az égett, gyulladt bőrfelületen a meleg gyanta tovább ronthat!

Ha lenne olyan kérdés, amiről nem írtam, tegyétek fel nyugodtan, szívesen válaszolok!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.